VATIKAN OBJAVIO

PAPA FRANJO IMENOVAO NOVOG APOSTOLSKOG NUNCIJA U HRVATSKOJ Dosad je bio nuncij na Kubi, Bozanić kaže da ga je iznenadio njegov telefonski poziv

 
Giorgio Lingua
 screenshot YouTube

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Giorgia Linguu, dosadašnjega apostolskog nuncija na Kubi, novim veleposlanikom u Hrvatskoj, objavio je u ponedjeljak Vatikan.

Lingua (59) je šesti papinski predstavnik u Zagrebu.

U vatikansku diplomatsku službu ušao je 1. srpnja 1992. i dosad je bio na službi u nuncijaturama u Obali Bjelokosti i u Sjedinjenim Američkim Državama, u odjelu za odnose s državama Državnoga tajništva Svete Stolice te u apostolskim nuncijaturama u Italiji i Srbiji.

Apostolskim nuncijem u Iraku i u Jordanu imenovan je 4. rujna 2010., a 17. ožujka 2015. na Kubi.

Lingui, doktoru kanonskog prava, na imenovaju je čestitao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

"Naša je povijest obilježena posebnim vezama zajedništva sa Svetom Stolicom te Vas stoga očekujemo širokog srca", rekao je kardinal Bozanić.

Na mjestu apostolskog nuncija u Hrvatskoj Lingua je zamijenio Giuseppea Pinta.

Kako javlja Informativna katolička agencija, pola sata nakon što je u Vatikanu i Zagrebu objavljeno Linguino imenovanje, on je nazvao zagrebačkog nadbiskupa Bozanića i izrazio radost što započinje službu u našoj zemlji, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sam Bozanić je izrazio zadovoljstvo imenovanjem i poručio kako ga Crkva u Hrvatskoj željno iščekuje.

- Pa to je radosna vijest, vijest koja nas je obradovala. Čekali smo novoga nuncija, žao nam je da je mons. Giuseppe Pinto trebao zbog bolesti otići iz Hrvatske i zato je današnje imenovanje važno i za Crkvu u Hrvatskoj i za hrvatski narod i za hrvatsku državu, rekao je Bozanić.

On osobno ne poznaje novog nuncija, no iznenadio ga je, kaže, njegov telefonski poziv odmah iza podneva.

- Nisam ga nikad susreo, ali sam se danas posebno iznenadio. Oko 12.30 dignem slušalicu i s druge strane je bio, predstavio se novi nuncij. Tako da sam ga imao prilike pozdraviti uživo preko telefona. Kaže da je sada na odmoru u Italiji. Pitao sam ga kad ćemo se vidjeti u Hrvatskoj - i rekao je - vjerojatno negdje polovicom rujna. Hrabri nas da ovaj novi nuncij, šesti po redu, dolazi upravo iz kraja odakle je bio i mons. Giulio Einaudi. To sam mu i rekao na telefon da imamo ugodan spomen i da čuvamo posebno dragi spomen na mons. Einaudia koji je zapravo bio u teškim vremenima kod nas i koji je pokazao veliku blizinu i prema Crkvi u Hrvatskoj i prema hrvatskom narodu, izjavio je kardinal Bozanić u kraćem razgovoru za Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:03