PITANJE KANONIZACIJE

PAPA FRANJO O STEPINCU 'On je bio krepostan čovjek, ali postoje neke nejasne povijesne točke. Čemu proglašenje sveca ako istina nije jasna?'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2019. u 23:42

Pope Francis talks to journalists during a press conference aboard a plane to Rome at the end of his visit to Colombia September 11, 2017. REUTERS/Andrew Medichini/Pool
Andrew Medichini/Pool / REUTERS

Na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji papa Franjo je u avionu razgovarao s novinarima. HRT-ova dopisnika Silvija Tomaševića zanimalo je Papino mišljenje o proglašenju Alojzija Stepinca svetim.

Tomašević je u javljanju za HRT-ov Dnevnik 3 rekao kako je iz papinog odgovora poprilično očito kako ćemo još dugo čekati na kanonizaciju kardinala Stepinca.

- Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć [patrijarha SPC-a] Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo, rekao je papa Franjo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo