SUSRET U VATIKANU

'PAPA JE NA NEKI NAČIN UVIJEK U HRVATSKOJ' Ministar Grlić Radman otkrio detalje sastanka s Franjom: 'Naši stavovi o Hrvatima u BiH su identični'

 
 AFP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je u četvrtak navečer u HRT-ovoj Temi dana posjet hrvatske delegacije predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem Vatikanu i razgovore s papom Franjom.

- Razgovarali smo prije svega o hrvatskim prioritetima, budući da Hrvatska predsjeda Vijećem EU. Razgovarali smo o proširenju na zapadni Balkan, o BiH, o položaju hrvatskog naroda u BiH, kojima želimo da budu ravnopravni, o demografiji, nabrojao je ministar.

Plenković je ponovno pozvao papu Franju u Hrvatsku.

- Papa je na neki način uvijek u Hrvatskoj jer mi smo doista tradicionalno vezani uz Vatikan, rekao je Grlić Radman.

Vezano uz kanonizaciju Alojzija Stepinca papina poruka bila je - "Budite strpljivi".

- Naša je pozicija da se radi o jednom časnom, moralnom duhovniku za vrijeme 2. svjetskog rata. Nastojimo dokazati kako je njegov proces bio montiran za vrijeme jugokomunističkog sustava, kako je nepravedno suđen i još nepravednije zatočen, rekao je Grlić Radman, dodajući da ima puno svjedoka koji mogu svjedočiti o njegovoj dobroti, prenosi HRT.

Ministar tvrdi da je papin stav o položaju Hrvata u BiH "identičan našem".

- Papu zanima položaj katolika u BiH, koji su većinom Hrvati, i svakako da nije dobra ta demografska slika, taj broj je gotovo prepolovljen u odnosu na 1991. godinu i sigurno da bi opstanak Hrvata u BiH trebao biti rezultat reformi koje jamče jednakopravnost položaja, rekao je Grlić Radman u Temi dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:32