JASNA PORUKA

PAPINSKI NUNCIJ 'Cilj Komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve nije da Beograd ponovno sudi Stepincu'

 Niksa Duper / Dubrovacki vjesnik / EPH

Papa Franjo ne namjerava graditi most prema beogradskom patrijarhu Irineju i prema patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu preko leđa blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Nema nikakve ekumenske ili geopolitičke strategije oko prijedloga pape Franje o mješovitoj skupini stručnjaka Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, a cilj te Komisije svakako nije da Beograd ponovno sudi Stepincu.

Ovo su najvažniji naglasci apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Alessandra D'Ericca u intervjuu koji je večeras objavljen na programu Laudato TV-a, prve hrvatske katoličke televizije. U tom intervju D'Ericco je ponovio kako nema propitkivanja Stepinčeve svetosti te da mu je papa Franjo priznao kako je odmah mogao potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer "tu nema dvojbi". D'Ericco se prisjetio razgovora koji je vodio s papom Franjom u prosincu, kada mu je Sveti Otac između ostalog rekao kako "nema ništa protiv lika kardinala Stepinca i protiv hrvatskog naroda".

Ako se danas potpiše taj dekret, rekao je nuncij, postoji opasnost jedne nove napetosti između dviju crkava, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve općenito, a napose Božje Crkve koja je u Hrvatskoj. Nuncij dalje navodi kako se to mora izbjeći da budu sigurni u posao koji su obavili. Također se ne smije bojati pokazati posao koji se napravio, ispričao je apostolski nuncij i dodao kako papa Franjo smatra da u dvije crkve mogu zajedno sjesti za stol, zajedno razmotriti ulogu koju je blaženi Stepinac imao za vrijeme Drugog svjetskog rata, i tako predstaviti i posao koji je obavila Kongregacija u mirnom ozračju, u bratskoj raspravi.

D'Ericco je rekao kako se papa Franjo nada da taj razgovor može poslužiti pomirenju između dva naroda, kako se treba mijenjati mentalitet pomalo zatvorene Crkve te kako Crkva treba izaći iz okvira.

Papa je rekao kako zna da neki govore da ne razumije povijest i odnose između Srba i Hrvata, ali bi želio da bude jasno kako za njega Crkva treba biti otvorena Crkva, unatoč poteškoćama koje se pojavljuju: Crkva koja razgovara, ekumenska Crkva; a to se primjenjuje i na posebnom području onoga što se odnosi na odluku koju ćemo donijeti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca, prisjetio nas je D'Ericco.

D'Ericco je naglasio kako je cilj Komisije razmotriti okolnosti s kojima se kardinal suočavao u tom vremenu, i koje su na neki način mogle utjecati na neke aspekte njegove osobnosti ili njegovih intervenata. Zaključio je kako ona ima informativni cilj, u smislu da se želi podijeliti povijesni rad, koji je učinjen u ovim godinama te dodao kako će se prvi sastanak održati u Rimu pod pokroviteljstvom Svete Stolice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:13