NARUŠENO ZDRAVLJE

PAPINSKI NUNCIJ USKORO NAPUŠTA ZAGREB Razloge odlaska msgr. Pinta treba tražiti u zdravstvenom stanju, zbog bolesti je često izbivao iz Hrvatske

 
Giuseppe Pinto
 CROPIX

Msgr. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Hrvatskoj, uskoro bi trebao napustiti Zagreb. Razloge njegovog odlaska, kako neslužbeno saznajemo, treba tražiti u zdravstvenom stanju, zbog kojega je često izbivao iz Hrvatske, gdje je kao nuncij imenovan 1. srpnja 2017., a sam mandat počeo mu je 11. rujna.

Vijest o odlasku msgr. Pinta priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u kojem stoji kako je “potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u utorak, 16. travnja, primila u oproštajni posjet apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, msgr. Giuseppea Pinta”.

“Ministrica Pejčinović Burić zahvalila je na uspješnoj suradnji i osobnom angažmanu za vrijeme mandata te izrazila zahvalnost Svetoj Stolici na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj. Posebno je istaknula intenzivnu razmjenu susreta na visokim razinama, njezin službeni posjet Svetoj Stolici u ožujku 2019. i audijenciju sa Svetim Ocem, susret s Državnim tajnikom Njegove Svetosti kardinalom Pietrom Parolinom te tajnikom Paulom Richardom Gallagherom”, stoji u priopćenju.

Msgr. Pinto rođen je 1952. u Noci u Italiji, za svećenika je zaređen 1. travnja 1978., a u diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1984. godine. Ovaj kanonski pravnik diplomatsku službu obavljao je u Apostolskim nuncijaturama: Papua Nova Gvineja, Argentina i u Državnom tajništvu Svete Stolice, u Odjelu za odnose s državama. Apostolskim nuncijem u Senegalu i apostolskim delegatom u Mauritaniji imenovan je krajem 2001., a istovremeno je imenovan naslovnim nadbiskupom Anglone.

Papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa u bazilici sv. Petra u Vatikanu 6. siječnja 2002., papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Čileu 2007. te na Filipinima 2011. godine. Papa Franjo imenovao ga je apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 1. srpnja 2017., a msgr. Pinto predao je vjerodajnice Kolindi Grabar-Kitarović 11. rujna 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:57