ePOREZNA

PAPIRNI OBRASCI ZA POREZNE PRIJAVE IDU U POVIJEST Prijava poreza na dohodak od iduće godine samo putem interneta

Plan je da se e-prijave prvo uvedu za tvrtke, a potom i za građane koji će morati imati pametnu karticu za ePoreznu
 Dragan Matić / EPH

Prijave poreza na dohodak u papirnatom obliku i u Hrvatskoj izgleda konačno odlaze u prošlost. Kako nam je, naime, potvrđeno u Poreznoj upravi, porezne prijave od sljedeće bi se godine trebale dostavljati internetom.

- Planom poslova predviđeno je da će se sljedeće godine omogućiti dostava godišnje prijave poreza na dohodak putem ePorezne. Riječ je o poreznim prijavama za 2016. godinu, koje se podnose u 2017. godini - kazali su nam u Poreznoj upravi.

Postupno širenje

Prijavljivanje poreza na dohodak u elektroničkom obliku namijenjeno je, kažu u Poreznoj upravi, ponajprije gospodarstvenicima. No, to ne isključuje mogućnost, dodaju, da i građani poreznu prijavu podnesu elektroničkim putem.

Podnošenje prijava poreza na dohodak u elektroničkom obliku trebalo bi biti kruna svih dosadašnjih napora poreznih vlasti na informatizaciji poslovanja. Već sada se, naime, velik dio komunikacije i poslovanja s poreznicima odvija bez papira, odnosno elektroničkim putem. To se posebno odnosi na tvrtke, a sada će se ta mogućnost otvoriti i “običnim” građanima.

Vađenje certifikata

Ipak, da bi građanin mogao elektroničkim putem prijaviti porez na dohodak, morat će se za to tehnički opremiti. To znači, objašnjava Marko Ćavar, porezni savjetnik, a potvrđuju nam i u Poreznoj upravi, da će morati izvaditi certifikat koji će mu omogućiti korištenje usluga ePorezne. Pojednostavljeno, ističe Ćavar, morat će nabaviti Fininu ‘pametnu karticu’ i opremu, a to ima svoju cijenu. Dodatni je problem, dodaje Ćavar, razmjerno niska razina informatičke pismenosti u našem društvu, što će mnogima znatno otežati elektroničko prijavljivanje poreza.

Zbog svega toga naš sugovornik ocjenjuje da će većina ‘običnih građana’ koji budu prijavljivali porez elektroničkim putem odlučiti to učiniti putem posrednika - angažirajući računovođu ili poreznog savjetnika.

- Ovo će najviše pogoditi naše građane koji ostvaruju dohodak u inozemstvu, a moraju ovdje platiti porez - procjenjuje Ćavar.

Utjeha za najveći dio građana, barem za one koji dohodak ostvaruju kod samo jednog poslodavca, jest to da od ove godine ionako više ne moraju podnositi porezne prijave.

Za njih to, naime, sada radi Porezna uprava, koja im obračunava i eventualnu razliku poreza koji moraju platiti državi ili koji država mora vratiti njima. U Poreznoj upravi ističu da će s istom mjerom nastaviti i dalje, što znači da će najveći dio građana i ubuduće biti pošteđen podnošenja poreznih prijava.

U poduzetničkim krugovima pozdravljaju najavu uvođenja podnošenja prijave poreza na dohodak elektroničkim putem.

To bi trebala biti ‘točka na i’ ne samo dosadašnjem procesu informatizacije u komunikaciji i radu s poreznicima, već i olakšavanju komunikacije s državnim tijelima općenito. Primjerice, prema podacima Ministarstva uprave, razne usluge ePorezne od 10. lipnja 2014. pa do kraja veljače ove godine koristilo je ukupno 80.359 korisnika koji su ostvarili 395.790 prijava.

‘Pojednostavite!’

Ipak, Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, upozorava kako bi cjelokupan sustav elektroničke komunikacije s raznim tijelima državnih vlasti trebalo pojednostaviti i objediniti.

Ističe i kako bi Porezna uprava trebala ići u cjelovitu reformu, pri čemu bi trebalo definirati kakve točno država poreze želi ubirati, a trebala bi poraditi i na jednostavnosti procedura i stalnosti poreznog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:15