KLASIČAN PRIMJER

PARKIRAO AUTO, KAZNE STIŽU, ALI NITKO GA NE SMIJE MAKNUTI!? Evo što o bizarnoj situaciji u Splitu kažu nadležni: 'Takvi su gradski propisi...'

 
 Joško Dadić

Ovo ima samo u Splitu – tim bi se riječima ukratko mogla opisati situacija s vozilom koje je već duže od mjesec i pol parkirano uz Ulicu Domovinskog rata i na kojem su ostavljene brojne kazne, no nitko ga ne miče, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o parkiralištu pod naplatom, u blizini središnje splitske poslovnice Raiffeisen banke, gdje hyundai coupe zauzima zlata vrijedan prostor, a o dugom boravku automobila na tom mjestu svjedoče i nagomilane kazne koje su radnici "Split parkinga" zataknuli ispod brisača. Na vozilu koje ima registracijsku oznaku, osim brojnih kazni, nataložilo se i lišće, ukratko – vidi se da se ne miče. Ni milimetar.

Joško Dadić

Gume nisu izdušene, ali taj hyundai zauzima parkirališno mjesto, u gradu koji oskudijeva prostorima za smještaj vozila. Do kada će ovo vozilo ovdje stajati? Zašto se auto ne miče? Što radi pauk služba "Split parkinga"? Sve to su najčešća pitanja nezadovoljnih građana kojima ovo vozilo bode oči.

Joško Dadić

U pauk službi su nam kazali da nalog za micanje vozila može dati samo Prometno redarstvo. Dežurni službenik na telefonu Prometnog redarstva ljubazno nam je kazao da oni uredno parkirano vozilo ne smiju micati, niti zbog nezadovoljnih građana zvati pauk službu.

– Za to vozilo je nadležan "Split parking", dokle god je uredno parkiran i registriran – istaknuo je naš sugovornik.

Ostalo nam je, dakle, da nazovemo "Split parking". Iznenadio nas je odgovor Marka Bartulića, direktora te gradske tvrtke.

– Ni mi ne možemo maknuti to auto, dokle god ima tablice i dok je registrirano.

Ali, vidi se da se automobil uopće ne miče?

– Vjerujem, ali postojeći gradski propisi nemaju vremensko ograničenje za parkiranje vozila koja ne ometaju promet. Kazne će vlasniku vozila doći, u to budite sigurni – kazao je Bartulić.

Joško Dadić

I do kada će taj auto na taj način smjeti biti parkiran?

– Dokle god bude registriran. A ne bude li plaćao kazne, vlasniku ćemo "sjesti" na račun s ovrhama. Ponavljam, takvi su gradski propisi, i oni nam ne daju mogućnost dizati automobile dokle god su ispunjeni uvjeti koje sam kazao – dodao je direktor.

To je dakle, jedna od svakodnevnih priča iz grada s manjkom parkirališnih mjesta. U kojem možete parkirati auto, uredno čekati da vam dođu kazne, pa pisati prigovore, zatim čekati da vam sjednu ovrhe, i stenjati s tim kaznama (ili pak ne, ako imate novca da ih bez problema istrpite).

I u svemu, nije vas briga što vaši sugrađani nemaju dovoljno mjesta za parkiranje. A što ako je vlasnik, ne daj Bože, preminuo ili je teško obolio? Ništa. Dokle god je auto registriran, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:29