TEŠKE RIJEČI

PATER IKE HRVATSKU PREDSJEDNICU NAZVAO DUHOVNO PLITKOM ŽENOM 'Ovaj skandal posve obezvređuje ono njezino nedavno pjevanje u eter Krista na žalu'

 
pater Ivan Ike Mandurić; Kolinda Grabar-Kitarović
 Marko Todorov, Robert Fajt / CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za novi broj časopisa Gloria, osim što je otkrila svoje najdraže kulinarske recepte, progovorila je i o zdravom načinu života te održavanju odlične tjelesne kondicije.

- Jako promoviram bavljenje sportom, a pogotovo volim jogu i meditaciju. Takav život čini me pripravnom za javne nastupe, baš kao što mi molitva i zvuk kiše na CD-u prije spavanja daju mir - rekla je Grabar-Kitarović, no čini se kako se njezin način života nimalo ne sviđa pateru Ivanu Iki Manduriću.

Štoviše, on je svoje duboko razočaranje predsjednicom detaljno opisao i objasnio na društvenoj mreži.

- Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere. I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem.

Ovaj skandal s promicanjem joge, dakako, posve obezvređuje ono nedavno pjevanje u eter pjesme 'Krist na žalu', jer se pokazuje da ono nije potkovano poznavanjem vlastite vjere te je utoliko bilo obmanjujuće. Ovdje se svakako mora postaviti pitanje - nije li to zastranjenje u vjeri otišli i dalje i do koje mjere?

I kako to sad ispraviti? Jedino što poželiš je da katolički narod lijepo prepozna ovu duhovnu plitkoću i okrene se tome da pokuša pronaći nekoga drugoga tko razboritije i autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti - ako takav postoji ili ako se takav pojavi?

Tko ne razumije narod, i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi - napisao je pater Ivan Ike Mandurić na Facebooku.

S njim se, čini se, slaže i katolički portal Bitno.hr koji je, ponukan predsjedničinim izjavama za Gloriju, podsjetio zašto Katolička crkva ne prihvaća prakticiranje joge.

- Iako predsjednica nije precizirala o kakvoj vrsti meditacije je riječ, njezino je promoviranje joge (pa čak i samo kao moguće tjelovježbe) problematično imajući u vidu kako je predsjednica u puno navrata isticala svoju katoličku vjeru kao njezin politički i životni orijentir, navode na portalu, a zatim donose izjavu fra Josipa Blaževića, za kojega navode da je vjerojatno najveći stručnjak u Crkvi u Hrvata za istočnjačke religije i filozofiju.

- Taj mit nam vrlo agresivno, pogotovo ovdje na zapadu, nameću različiti mediji. Joga se ne bavi čovjekovim zdravljem, a ovo što se s jogom radi na zapadu, to je njezino prostituiranje i masakriranje - objasnio je svojedobno fra Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:59