BOŽIĆNA POSLANICA

PATRIJARH IRINEJ 'Progon ćirilice je paravan za novi progon Srba u Hrvatskoj'

Newly elected Patriarch of the Serbian Orthodox Church Irinej holds his first official press conference in Belgrade on January 28, 2010. The new Patriarch of the Serbian Orthodox Church, Irinej reached out Thursday in the direction of the Vatican, offering a great ecumenical meeting in 2013 in Serbia. Speaking at his first press conference since his election last Friday, the patriarch Irinej proposed that the meeting be held in Nis in southern Serbia, at the 1700-th anniversary of the Edict of Milan (313), whereby the Emperor Constantine officially recognized Christianity in the Roman Empire. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 AFP

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uputio je u petak božićnu poslanicu svim pravoslavnim vjernicima i sunarodnjacima u iseljeništvu, rekavši pritom da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

Poglavar SPC u poslanici je, među ostalim, poželio sretan i blagoslovljen Božić i sunarodnjacima "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji", ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

"Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta", naglašava poglavar SPC-a u poruci povodom Božića po julijanskom kalendaru.

Patrijarh je Srbima na Kosovu poručio da unatoč stradanjima i nepravdi "koja se iz dana u dan uvećava, nisu sami i zaboravljeni" već da je s njima "cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet".

Molimo se Isusu Kristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše "onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno. Čovjek i narod bez ljubavi – što je? Neka umjesto mržnje ljubav zavlada", poručio je patrijarh Irinej, pozivajući sunarodnjake "na duhovnu budnost i mudrost".

"Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovoga stoljeća može biti vjeran i častan", istaknuo je Irinej. Naglasio je kako je SPC "trajni jamac i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva" te pozvao pravoslavne vjernike na međusobno praštanje i zaželio da budu u miru, slozi i ljubavi, uz tradicionalnu poruku Mir Božji, Hristos se rodi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:25