BOŽIĆNA POSLANICA

PATRIJARH IRINEJ 'Progon ćirilice je paravan za novi progon Srba u Hrvatskoj'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2014. u 15:55

AFP

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uputio je u petak božićnu poslanicu svim pravoslavnim vjernicima i sunarodnjacima u iseljeništvu, rekavši pritom da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

Poglavar SPC u poslanici je, među ostalim, poželio sretan i blagoslovljen Božić i sunarodnjacima "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji", ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

"Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta", naglašava poglavar SPC-a u poruci povodom Božića po julijanskom kalendaru.

Patrijarh je Srbima na Kosovu poručio da unatoč stradanjima i nepravdi "koja se iz dana u dan uvećava, nisu sami i zaboravljeni" već da je s njima "cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet".

Molimo se Isusu Kristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše "onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno. Čovjek i narod bez ljubavi – što je? Neka umjesto mržnje ljubav zavlada", poručio je patrijarh Irinej, pozivajući sunarodnjake "na duhovnu budnost i mudrost".

"Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovoga stoljeća može biti vjeran i častan", istaknuo je Irinej. Naglasio je kako je SPC "trajni jamac i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva" te pozvao pravoslavne vjernike na međusobno praštanje i zaželio da budu u miru, slozi i ljubavi, uz tradicionalnu poruku Mir Božji, Hristos se rodi!

Izdvajamo