MIROVINSKA REFORMA

PAVIĆ BIRANIM RIJEČIMA POTVRDIO DA VLADA ŽELI RAZMONTIRATI DRUGI MIROVINSKI STUP 'Ako netko ima drugu ideju kako naći 40 milijardi, neka nam se javi'

 Neja Markičević / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da Vlada ne ide u nacionalizaciju drugog mirovinskog stupa, nego da će građani birati što će sa sredstvima ako izlaze iz drugog stupa. Time je zapravo potvrdio sve što su mediji dosad objavili o planiranoj reformi, kojom se de facto kreće u demontažu drugog stupa, iako to ministar ne naziva tako.

- Imamo dodatna poboljšanja drugog mirovinskog stupa koje smo razvijali s mirovinskim fondovima - kazao je, a potom objasnio što Vlada radi po pitanju drugog mirovinskog stupa.

Pojasnio je da će struktura ostati ista, ali da je promjena u tome da će osiguranik, kad se izađe iz obveznog mirovinskog fonda, birati idu li ta sredstva u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ili u Obavezni mirovinski fond. Prijedlog Pavićevog ministarstva je da se poveća ulaganje u drugi mirovinski stup 0,5% od 2020. i 0.5% od 2022., što bi onda bilo 6 posto ulaganja u taj stup.

Time je dodatno potvrdio pisanje Jutarnjeg o tome da je Vlada zapravo predložila da će obvezni članovi drugog mirovinskog stupa, odnosno generacija rođena 1962. i kasnije, moći dobiti 27 posto dodatka samo ako ušteđevinu iz drugog stupa prenesu u prvi stup, odnosno u državni proračun.

Pavić kaže da se ovime nikome ne uzima štednja, nego se građanima omogućuje izbor, iako je oporba ovaj prijedlog nazvala ucjenom građana koji su imali drugi mirovinski stup. Ministar je objasnio da je glavni razlog ove reforme da se riješi problem koji inače, kako kaže, košta 40 milijardi kuna, ali da se nastoji riješiti ga bez dodatnih zaduživanja. Pozvao je pritom sve koji imaju neku drugu ideju za pronalazak tog iznosa, a da ona ne uključuje zaduživanje, da se javi u Ministarstvo i da će ga rado saslušati.

- Ljudi koji u idućih 15 godina idu u mirovinu, u prosjeku će imati oko 500 do 600 kuna manje od onih koji sada idu. Razlog nižih mirovina je nisko ulaganje. Nisu osiguranici krivi niti su krivi mirovinski fondovi za manje mirovine - kaže Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:33