BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI

PAVO BARIŠIĆ TUŽI ČOVJEKA KOJI GA JE PRIJAVIO ZA AUTOPLAGIJAT DOKTORATA Nakon što je prijava odbačena zahtijeva odštetu na ime duševnih boli

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.03.2018. u 15:03

Zagreb, 101116. Markov trg. Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade na kojoj se raspravljalo o poreznoj reformi.
Na fotografiji: Pavo Barisic, ministar znanosti odlazi sa sastanka.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić podnio je zagrebačkom Općinskom sudu tužbu za klevetu protiv Jure Zovka, jednog od potpisnika prijave Sveučilištu u Augsburgu u kojoj se Barišića optužuje za autoplagiranje u doktorskoj disertaciji, piše Novi list.

Barišić od Zovka na ime duševnih boli traži odštetu od 14.000 kuna.

Povod za tužbu više je tekstova i medijskih istupa Jure Zovka, profesora s Instituta za filozofiju i jednog od suosnivača Hrvatskih studija.

Sporni su, među ostalim, Zovkova kolumna na portalu Dnevno.hr pod nazivom Kruh naš plagijatorski, gdje Zovko navodi kako je Barišić svojedobno smijenjen s pozicije ravnatelja Instituta za filozofiju zbog malverzacija i netransparentnog poslovanja. Barišić klevetom smatra i izjave Jure Zovka kako je HDZ evoluirao od zločinačke u plagijatorsku organizaciju, te izjave kojima ga naziva plagijatorom u emisiji Novi dan na N1 televiziji. Barišić se na tužbu odlučio nakon što je Sveučilište u Augsburgu ocijenilo da nema osnova za pokretanje postupka protiv Barišića temeljem prijave Jure Zovka i Ivana Đikića.

Ivan Đikić sličnu tužbu zasad nije primio.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo