PROMJENE SUSTAVA

PEĐA GRBIN O ŽELJKI MARKIĆ 'Njene izjave su smiješne, a ideje njene inicijative su opasne'

 Goran Mehkek / CROPIX

KASTAV - SDP-ov zastupnik Željko Jovanović danas je najavio da će u zadnjoj godini ovoga saborskog mandata biti doneseno više ključnih dokumenata s ciljem osiguranja boljeg života građana, te da će Kukuriku koalicija novom industrijskom te strategijama razvoja obrazovanja, znanosti i tehnologije te zdravstva pokazati svoje socijalno opredijeljenje.

Tradicionalnim kastavskim sloganom "Složimo se!" SDP-ovi saborski zastupnici iz 7. i 8. Izborne jedinice Peđa Grbin, Željko Jovanović, Damir Mateljan i drugi danas su u Kastvu najavili aktivnosti do kraja godine.

Jovanovića su novinari pitali tko će biti u stranačkom timu kojeg će voditi kao koordinator u 8. izbornoj jedinici te hoće li u njemu biti i Zlatko Komadina, Vojko Obersnel i drugi neskloni predsjedniku stranke i vlade Zoranu Milanoviću. Jovanović im je odgovorio kako će u njegovu timu biti svaki SDP-ovac koji može doprinijeti pobjedničkom rezultatu te da će svi koji su na funkcijama ili imaju mandate biti dio tog tima.

Peđa Grbin najavio je tako da će reforma poreza na dohodak građanima donijeti znatno porezno rasterećenje, a da će reforma PDV-a omogućiti malim poduzetnicima obračun PDV-a po naplaćenom računu. Najavio je da će za tjedan ili dva biti službeno predstavljene izmjene u Zakonu o referendumu, ali da se ni time neće sve riješiti.

"Dio problema je u Ustavu i Ustavnom zakonu, a vladajuća koalicija tu ne može sama preuzeti odgovornost jer je riječ o aktima koji se donose s dvije trećine glasova", rekao je Grbin i dodao da od tih promjena SDP nije odustao i da je otvoren za razgovore. Naglasio je da je cilj zakona o referendumu osigurati transparentnost u prikupljanju potpisa te omogućiti i građanskim inicijativama iza kojih ne stoje bogate i moćne organizacije da pod istim uvjetima prikupljaju potpise. "Od trenutka kada inicijativa donese odluku, obrazloži ju i zatraži prikupljanje potpisa, svi troškovi prikupljanja potpisa past će na državu", rekao je.

Grbin je najavio i saborsku raspravu o referendumu o 'outsourcingu', za koji su sindikati prikupili potpise i bit će upućeni na prebrojavanje. "Postavit će se pitanje - raspisati referendum ili uputiti pitanje Ustavnom sudu", rekao je i dodao kako u SDP-u smatraju da se radi o nedopuštenom i štetnom pitanju koje zadire u tržišno natjecanje i poduzetništvo, zbog čega bi se o tome trebao očitovati Ustavni sud.

Na pitanje o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog sustava građanske inicijative "U ime obitelji", Grbin je rekao kako je preferencijalno glasovanje u predloženoj incijativi najmanje bitno, te da se zaboravilo na prijedloge za smanjenje izbornog praga do razine od 2 posto i zabranu predizbornog koaliranja. Ta dva prijedloga, ocijenio je, prijete da će hrvatski politički sustav dovesti u stanje apsolutnog kaosa te je zbog toga ta inicijativa opasna.

Ocjenu članice Organizacijskoga odbora "U ime obitelji" Željke Markić da predsjednik Republike Ivo Josipović koči referendum o promjeni izbornog sustava nazvao je "najblaže rečeno smiješnom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:44