NOVI PROBLEMI U SDP-u

PEĐI GRBINU PREKIPJELO ZBOG VRLUDANJA U VLASTITOJ STRANCI Utjecajni SDP-ovac podnio ostavku na važnu funkciju u Saboru!

 CROPIX, REUTERS / Ilustracija

SDP-ov stručnjak za ustavnopravna pitanja, Peđa Grbin, u petak navečer je predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a Arsenu Bauku podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Povod je vrludanje SDP-a u stavu oko toga hoće li već dogovoren izbor trojice sudaca Ustavnog suda uvjetovati formiranjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Podsjetimo, prije ljetne stanke u radu Sabora, vladajući HDZ i SDP kao najveća oporbena stranka postigli su dogovor da se popuni Ustavni sud, a da se za suce izaberu sadašnji predsjednik Miroslav Šeparović, sudac Mato Arlović i Goran Selanec kao SDP-ov kandidat. Njihov je klub potvrdio taj dogovor, no tijekom saborske rasprave promijenio je stav, odnosno HDZ-u postavio ultimatum - ako ne pristanu na SDP-ov zahtjev za formiranje povjerenstva za Agrokor, ništa od izbora sudaca (biraju se dvotrećinskom većinom i HDZ i njihovi partneri ih ne mogu izabrati bez SDP-a).

Prije dva dana više je SDP-ovaca izričito tvrdilo da su u utorak na Predsjedništvu stranke dogovorili da odustaju od uvjetovanja izbora ustavnih sudaca. Sugovornici iz te stranke nam kažu da je bilo dogovoreno kako promjenu stava prema HDZ-u i javnosti trebaju komunicirati Bauk i Grbin, a onda je Bauk to prepustio Grbinu. Vjerujući da iznosi stav svoje stranke, Peđa Grbin je davao izjave u tome pravcu, a onda je u petak ponovo došlo do kolebanja. Tu je Grbinu prekipjelo i napisao je tekst ostavke na dužnost potpredsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Reakcija stranke na taj njegov čin je da će se u utorak sastati njihov Klub zastupnika i konačno zauzeti stav oko tog pitanja. Neki članovi stranačkog vodstva (a nisu svi bili u utorak na Predsjedništvu) smatraju da se nije trebalo povlačiti i da je trebalo ustrajati na povjerenstvu za Agrokor. Drugi pak tvrde da je dvaput na Predsjedništvu SDP-a i dvaput na Klubu zastupnika odlučeno da se ustavni suci izaberu. Što je stvarno stav SDP-a vjerojatno se neće znati sve dok izbor troje sudaca Ustavnog suda ne bude na glasanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40