SUSRET U PARIZU

Pejčinović Burić i Le Drian ocijenili ojačanom suradnju Hrvatske i Francuske, Pejčinović Burić na predstavljanju za glavnog tajnika VE

Marija Pejčinović Burić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i francuski ministar za Europu i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian ocijenili su u četvrtak kako su Hrvatska i Francuska ojačale suradnju, a Pejčinović Burić je u Parizu sudjelovala i u predstavljanju kandidata za glavnog tajnika Vijeća Europe.

Pejčinović Burić je 22. i 23. svibnja boravila u Parizu, gdje je održala niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka.

Na sastanku s Le Drianom "riječi je bilo o jednogodišnjoj provedbi akcijskog plana Strateškog partnerstva 2018-2021. Ministri su ocijenili kako je politički dijalog ojačan, a bilateralna suradnja intenzivirana, posebice u područjima gospodarstva i unutarnjih poslova, te kulture, znanosti i obrazovanja", priopćio je MVEP.

Ministri su razgovarali i o francuskoj potpori u ostvarivanju hrvatskih prioriteta ulaska u Schengen i eurozonu, kaže priopćenje dodajući kako je posebna pažnja posvećena "suradnji s ciljem jačanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi i europskoj perspektivi država ovog područja".

U okviru postupka izbora glavnog tajnika Vijeća Europe održano je i predstavljanje kandidata pred Biroom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, navodi MVEP.

Biro čine predsjednik, dopredsjednici i predsjedatelji pet političkih skupina skupštine.

Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata među kojima će Parlamentarna skupština Vijeća Europe u lipnju izabrati novog glavnog tajnika organizacije.

Pejčinović Burić se sastala i s glavnom ravnateljicom UNESCO-a Audrey Azoulay s kojom je razgovarala o strateškoj transformaciji organizacije te inicijativama vezanim za obrazovanje, umjetnu inteligenciju i bioraznolikost.

Glede suradnje Hrvatske s UNESCO-m u zaštiti kulturne baštine Pejčinović Burić je "prenijela ponudu hrvatske vlade u vidu ekspertize hrvatskih stručnjaka u obnovi ugrožene kulturne baštine. Zatražena je i potpora aktualnim kandidaturama Republike Hrvatske za upis na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine".

Ministrica je tijekom boravka u Parizu održala sastanke i sa članovima Odbora za europske poslove Senata, predvođenih Jeanom Bizetom, te članovima francuskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, s kojima je razgovarala o aktualnim europskim pitanjima te o europskoj perspektivi država jugoistočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:55