KOLEGE O MINISTRICI

'PEJČINOVIĆ BURIĆ NIJE BEZ ŠANSI, MOGLA BI POSTATI GL. TAJNICA VIJEĆA EUROPE' Već se govori o osobi koja bi je zamijenila u Vladi u slučaju imenovanja

Troje kandidata, među kojima je i hrvatska ministrica, iz reda su europskih pučana, dok je jedan liberal pa postoji i mogućnost dogovora
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Potpredsjednicu hrvatske Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić Vlada je kandidirala za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je jučer ta organizacija, a potvrdu smo dobili i iz Banskih dvora.

Pejčinović Burić konkurira s još troje kandidata i, prema onome što govore naši sugovornici, nije bez šansi, što znači da bi premijer Andrej Plenković trebao početi tražiti novu ministricu vanjskih poslova, ako stvarno Hrvatska uspije dobiti tu uglednu poziciju u Vijeću Europe.

Protukandidati

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se i aktualni potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

To znači da je troje kandidata iz reda europskih pučana, dok je aktualni potpredsjednik belgijske vlade liberal. Budući da Belgiju u travnju očekuju izbori, njemu je to izvrsna prilika da nastavi karijeru, pa ispada da bi jedino Pejčinović Burić bila ta koja će, ako uspije, otići iz Vlade prije kraja mandata.

Premijer Plenković je prekjučer nakon sjednice Vlade obavijestio sve ministre da su Pejčinović Burić kandidirali i svi su to podržali jer smatraju da ima dobre šanse i da je to prilika za profiliranje Hrvatske.

- Ona se dokazala tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe, dobro je prihvaćena u tom krugu, pouzdana i stručna i idemo s dobrim očekivanjima u to - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Iako se zadnjih mjeseci u kuloarima spekuliralo s tim da bi premijer mogao zamijeniti ministricu, pa se čak kao njena zamjena spominjala sadašnja državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić, iz Vlade to neslužbeno demantiraju i kažu da to nije izgledna opcija. Smatraju da je Metelko Zgombić odlična, da je stručna i da je ova Vlada ne bi zadržala da to nije tako, ali da na toj poziciji treba neka političnija osoba. Pritom kažu da je prerano o tome razmišljati.

Bivša ministrica vanjskih poslova i saborska zastupnica GLAS-a, Vesna Pusić, kaže da Pejčinović Burić ima dosta šanse jer su i nju još prije godinu dana zvali da se kandidira, pa na temelju toga zaključuje kako je moguće da Hrvatska dobije tu poziciju. - Ja sam rekla da ne bih jer imam iskustvo s takvim kandidaturama kada me vlast dvaput nije htjela podržati, ali očito da Hrvatsku imaju u vidokrugu. Svi su kandidati odlični, a Pejčinović Burić ima šanse i želim joj svu sreću, iako bi bilo bolje da je završila mandat u zemlji, a onda pokušala konkurirati za druge funkcije - kaže V. Pusić.

I ona je, kaže, čula spekulacije da bi Metelko Zgombić mogla naslijediti Pejčinović Burić, te da je po svemu ona de facto postala glavna Plenkovićeva suradnica u MVEP-u.

- Ona je odlična, naročito na području međunarodnog prava, s time da je ona visoki državni činovnik, i to govorim kao nešto pozitivno, jer nam toga nedostaje, jedino što smatram da ministar mora imati neki politički stav i koncept - kaže V. Pusić i dodaje da sada slijedi lobiranje.

Postupak

Jedan HDZ-ovac koji dobro poznaje diplomatske krugove također kaže da Pejčinović Burić nije bez šansi, te da će ključno biti hoće li se troje kandidata iz EPP-a uspjeti dogovoriti ili će svi konkurirati za čelnu poziciju Vijeća Europe.

A postupak je takav da će prvo Odbor ministara VE-a održati odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, u kojoj sjede predstavnici nacionalnih parlamenata država članica.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika počinje 1. listopada, a sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:40