GRADONAČELNIK 'GRADA HEROJA'

PENAVA POZVAO CIJELU HRVATSKU JAVNOST U VUKOVAR 'Pridružite nam se u borbi za stvaranje pravednog društva jer, koliko si god to utvarali, ono to nije'

 CROPIX

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozvao je u srijedu cijelu hrvatsku javnost da u subotu, 13. listopada, dođe na u Vukovar na prosvjed u povodu neprocesuiranja ratnih zločina.

- Pozivam cjelokupnu hrvatsku javnost da dođe u Vukovar, da nam se pridruži u borbi za stvaranje pravednog društva jer, koliko si god to utvarali, ono to nije. Pozivam da u dostojanstvu pošaljemo snažnu poruku svim akterima u hrvatskoj državi i društvu te molim da nam čvrsto u fokusu ostane Domovinski rat i žrtve koje su stradale, a svaki mogući oblik strančarenja i samopromocije ostavimo iza sebe. Pošaljimo u subotu u Vukovaru poruku zajedništva cijelog hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, poručio je Penava na konferenciji za novinare čime je odbacio nagađanja o mogućem otkazivanju prosvjeda.

Podsjetio je da je prošlo više od mjesec dana otkako je na konferenciji za medije pozvao javnost na prosvjed u povodu "sramotne šutnje" hrvatskih institucija po pitanu procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru ali i u cijeloj Hrvatskoj. Dodao je da se u tih mjesec dana odvijala sramotna rasprava u medijskom prostoru koja „…svjedoči o ogromnom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za tematiku ratnih zločina, za tematiku stradalnika Domovinskog rata i jednu duboku nesvijest o težini traume koja pogađa veliki broj ljudi“.

Zahvalio se iznimkama, onima koji su se posvetili onome što je „…cijelo vrijeme u fokusu naše priče, a to je pokušaj analize zločina, shvaćanja okolnosti u kojima stradalnici žive dulje od 27 godina te analize i ocjene društva u kojem živimo, u kojem najteži zločini nisu procesuirani, a žrtve dobile trunku pravde, i zbog kojih počinitelji najtežih zločina slobodno šetaju, dobivaju dojave da napuste državu kada je to potrebno ili zbog političkih dogovora bivaju amnestirani“.

Penavinu poruku komentirali su zastupnici u Saboru. Nikola Grmoja iz Most istaknuo je kako njih Penava ne treba pozivati "jer Most dolazi u jakom sastavu".

- Naši zastupnici koji su bili branitelji, dragovoljci Domovinskog rata dolaze s našim Savjetom za branitelje. Oni ne dolaze zbog gospodina Penave, dolaze zbog Vukovaraca koji i danas ne znaju tko su odgovorni za počinjene zločine nad njihovim obiteljima, gdje su njihovi nestali, a mnoge Vukovarke na ulicama svoga grada sreću svoje silovatelje i za to nitko nije odgovarao. Nema tu sukoba na desnici, samo ima onih koji su na proračunu i imaju koristi od vladajuće većine i koje kontrolira Plenković - rekao je Grmoja.

Šef HSS-a ​Krešo Beljak rekao je kako on "poziva svih pet tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Vukovara da dođu na taj prosvjed, od ukupno 1.500 ljudi koji su branili Vukovar".

- Mislim da to dovoljno govori, taj unutarstranački obračun između Plenkovića i Brkića u kojemu je Penava samo lutka na nečijem koncu nije uspio. Plenković je za sada pobijedio. No, dok mi jedemo kokice i gledamo unutarstranački obračun u HDZ-u, Hrvatska je zadnja država u Europi - rekao je Beljak

Franko Vidović iz SDP-a naglasio je da je stav SDP-a da sve zločine treba procesuirati, no, ističe kako je vrlo loše u slučaju prosvjeda u Vukovaru što se nekažnjeni zločini koriste za unutarstranačke obračune u HDZ-u.

- Sve to je posljedica isključivo unutarnjih obračuna u HDZ-u. Prosvjed neće prerasti ni u što, pa ni u prosvjed protiv Vlade. Hrvatskoj treba temeljiti 'reset' jer naš sustav ne funkcionira i to je uzrok svih prosvjeda koji su se dogodili u našoj zemlji. S obzirom na ekipe koji najavljuju dolazak na prosvjed, meni tamo sigurno nije mjesto - rekao je Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:05