DJECA I POLITIKA

PENAVA UKLONIO SPORNU SNIMKU Učinio sam to zbog reakcije pravobraniteljice za djecu, ali činjenica je da neku djecu u Vukovaru uče da ne vole Hrvatsku

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.01.2019. u 17:54

Osijek, 251017. Ivan Penava, gradonacelnik Vukovara. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / HANZA MEDIA

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara

Sa službene web stranice grada Vukovara uklonjena je sporna snimka učenika Tehničke škole srpske nacionalnosti koji sjede tijekom izvođenja hrvatske himne prije početka jedne nogometne utakmice, piše N1.

Na objavu snimke maloljetnika reagirala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te zatražila od vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da snimku ukloni.

Penava je potvrdio da je snimku dao ukloniti zbog reakcije pravobraniteljice.

- Mogu reći da je pod utjecajem pravobraniteljice, budući sam dobio službeni dopis u kojemu se ukazuje da bi bilo dobro maknuti snimku koja je bila i predemt moje konferencije u smislu ukazivanja na puzajuću velikosprsku agresiju unutar Vukovara. Jednako tako, snimka je javno dostupna na društvenim mrežema jer je bila dio emisije emitirane na jednoj lokalnoj televiziji, objasnio je Penava.

- Uvažavajući institicuju pravobranitelja za djeci i cijeneći da ono što sam htio napraviti, ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju se uči da ne vole i ne poštuju državu u kojoj se nalaze, smatrao sam da je cilj postignut i onaj tko je htio je vidio dokaze koje nitko nije osoporio. To su činjenice koje stoje. Zadnje što mi je bio cilj je dovesti bilo koje dijete u opasnost. Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institicije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što što je hrvatsko, rekao je vukovarski gradonačelnik za N1.

U međuvremenu, PU vukovarsko-srijemska u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezane uz objavljivanje sporne video-snimke.

Podsjećamo, vukovarski gradonačelnik Penava snimku nastalu prošle godine objavio je povodom 21. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja želeći njome dokazati, kako je rekao, 'kontinuiranu velikosrpsku puzajuću agresiju koja se provodi u Vukovaru'.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo