POSJET IZRAELSKOG PREDSJEDNIKA HRVATSKOJ

Peres u Jasenovcu: Ustaše, nacisti i fašisti su ostavili nasljeđe srama

 Bernard Čović/CROPIX

JASENOVAC - Izraelski predsjednik Shimon Peres u pratnji svog hrvatskog kolege Ive Josipovića posjetio je danas spomen područje Jasenovca te tamo odao počast žrtvama logora iz Drugog svjetskog rata.

Peres se nalazi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, a osim posjeta Jasenovcu obojica predsjednika položila su vijence na 'Jasenovački cvijet' te razgledali Memorijalni muzej.

- Kao Židov ne mogu ne biti dirnut na ovom mjestu. Za razliku od drugih logora, ovo je mjesto drugačije, žrtve nisu bili samo Židovi - izjavio je Peres.

S njime se složio i Josipović koji je istaknuo kako je Jasenovac mjesto suočavanja s prošlošću i njenim posljedicama.

- Prošlost je bila teška i bolna, ali moramo izvući pouke da bi sutra bilo bolje i da se strahote poput ovih koje su se dogodile ovdje i na brojnim drugim mjestima, više nikada ne ponove - rekao je Josipović.

- Jasenovac je mjesto strašnog zločina-, nastavio je Josipović, -mjesto na kojemu su zločinačke ustaške vlasti ubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drukčiji-.

Obojica predsjednika zaključila su kako je vrlo važno odgajati buduće naraštaje u tolerantnom duhu punom ljubaci kako se ovakve tragedije više ne bi ponovile. Peres je napomenuo kako su nacisti, fašisti te ustaše su ostavili nasljeđe srama.

- Nije dovoljno ostaviti prošlost iza sebe već je važno poučavati o tragediji koja uništava dostojanstvo i žrtava i njihovih obitelji - istaknuo je Peres.

Osvrnuo se i na iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je više puta zanijekao holokaust, tvrdeći kako time iranske vlasti samo opravdavaju nastavak ubijanja.

- Neću šutjeti ni zaboraviti, no ponosan sam pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti, punu poštivanja svih ljudskih života - rekao je Peres navodeći da samo jedan autoritet koji ima pravo oduzeti život - Bog.

Izraelski je predsjednik prisustvovao u Kadišu kojeg su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević, a danas ga još očekuje sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor. Upravo će s tim razgovorom završiti Peresov službeni posjet Hrvatskoj.

Prije Peresa Jasenovac je 2003. godine posjetio i bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav.

U zaključku svog boravka te nakon susreta s Josipovićem, Peres je rekao kako su Hrvatska i Izrael 'vrlo slične zemlje, malene, no bogate i to više u povijesti nego po zemljopisu'. Međutim dodao je kako unatoč povjesnim razlikama 'moralna osnova ostaje čvrsta'.

Tom su prigodom Josipović i Peres potpisali sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02