POSTUPAK

Perharić na suđenju: Bojao sam se jer je Vrdoljak bio ministar

Ivan Vrdoljak na suđenju
 Darko Tomaš / CROPIX

“Hrvatski” član uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK), Hrvoje Perharić, ponovio je u ponedjeljak na suđenju bivšem ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku navode iz svoje kaznene prijave prema kojima mu je Vrdoljak u studenome 2015. zaprijetio ako ne podnese ostavku na mjesto hrvatskoga člana uprave NEK-a.

Prijetnje

“Rekao mi je da će me prijaviti Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u, da će tražiti ispise mojih telefonskih poziva i pregled cjelokupne imovine te da će mi zabraniti ulazak u Sloveniju. No najviše me uplašilo kada je rekao da će meni i cijeloj mojoj obitelji, mojoj djeci, zagorčati život”, rekao je Perharić, dodavši da su te riječi kod njega izazvale osjećaj straha jer je Vrdoljak u to vrijeme bio ministar.

“Pa ne znam kakvi bi to bili postupci, ali sigurno ne bi bili ništa ugodno”, odgovorio je Perharić Vrdoljakovom odvjetniku Tomislavu Grahovcu na pitanje zbog čega bi se trebao plašiti pokretanja postupka pred MUP-om i USKOK-om.

“Tendenciozno”

Perharić je rekao kako je član uprave NEK-a od 2004. te da je od tada još dva puta biran kao član uprave na petogodišnji mandat u tvrtki u kojoj su Slovenija i Hrvatska, odnosno njihove državne tvrtke Gen Energija i HEP, vlasnice sa po 50 posto te dodao kako je i nakon Vrdoljakova mandata postojala inicijativa s hrvatske strane da ga se smijeni.

Navodne prijetnje Perhariću su uslijedile nakon što je hrvatska strana 2015. zatražila njegovu smjenu, međutim, Slovenci se nisu složili s Perharićevim nasljednikom te je Perharić ostao. U ponedjeljak se na suđenju iz pitanja Vrdoljakova odvjetnika dalo također naslutiti zbog čega obrana smatra da je Perharić lažno prijavio Vrdoljaka.

“Postoje li određene hrvatske tvrtke koje usprkos tome što zadovoljavaju kriterije ne mogu dobiti poslove kooperanata s NEK-om”, pitao je Grahovac, na što se Perharićev opunomoćenik Alen Pešušić usprotivio, smatrajući pitanje tendencioznim. I sutkinju je zanimalo kako to da Perharić, premda je “hrvatski” član uprave, nema podršku hrvatske strane već samo slovenske, premda je riječ o konkurenciji. “U NEK-u ne postoji konkurencija na taj način”, rekao je Perharić, pojasnivši da se postupa isključivo u interesu zajedničke tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:03