NAKON DVIJE GODINE POSTUPKA

PERKOVIĆ I MUSTAČ KRIVI ZA UBOJSTVO STJEPANA ĐUREKOVIĆA Dobili su doživotni zatvor!

Visoki zemaljski sud u Münchenu proglasio je krivima Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Obojica su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.
Arhivska fotografija: Zdravko Mustač i Josip Perković
 Michaela Rehle / / Reuters / Hanza Media

NOVO 10:05 - Sud je osuđujuću presudu Perkoviću i Mustaču objasnio njihovim ulogama u SDS-u (Službi državne sigurnosti). Više pročitajte OVDJE.

----------------------------

9:45 - Siniša Pavlović, odvjetnik Gisele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, rekao je da je tijekom suđenja razotkriven jedan sramotni dio hrvatske prošlosti. Više pročitajte OVDJE.

----------------------------

9:40 - Pisanje presude trajat će do pet mjeseci i očekuje se da će imati oko 200 stranica. Također, morat će biti prevedena na hrvatski jezik, javlja N1.

----------------------------

9:29 - Predsjedavajući sudac Manfred Dauster rekao je da troškove postupka snose Perković i Mustač. Također je dodao da njemačka služba BND nije ni morala davati dokumente i da je samo je polovična istina da je Hrvatska otvorila svoje arhive, piše HRT.

----------------------------

9:06 - Sud je proglasio Perkovića i Mustača krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Obojica su dobili kaznu doživotnog zatvora!

----------------------------

9:05 - Nakon završetka Anto Nobilo, branitelj Josipa Perkovića, nije siguran u povoljnu presudu za svojeg klijenta, piše HRT.

- Smatramo kako smo u potpunosti diskreditirali sve na čemu je počivala optužnica. Sve optužbe prema Perkoviću bazirane su na Vinku Sindičiću koji više nije relevantni svjedok. Premda smo postigli vrlo dobre rezultate i iako nema dokaza o krivici Perkovića i Mustača - ja tu imam određenu rezervu.

----------------------------

U Münchenu je u srijedu izricanjem presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču završeno suđenje zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića koje je pred Visokim zemaljskim sudom započelo u listopadu 2014.

To je druga presuda za ovo djelo počinjeno na njemačkom tlu 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena. Godine 2008. na istom sudu hrvatski državljanin Krunoslav Prates osuđen je na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu.

Sud je tada ustvrdio da je Prates ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković predao optuženom Perkoviću, koji je taj ključ prema presudi proslijedio dosad neutvrđenim počiniteljima. Prates, koji je bio Perkovićev suradnik u Njemačkoj, također je pratio kretanje Đurekovića. Mustač je u to vrijeme bio pretpostavljeni Josipu Perkoviću u Službi državne sigurnosti.

Državno tužiteljstvo je u svojoj završnoj riječi prošlog tjedna kazneno djelo pomaganja u ubojstvu prekvalificiralo u sudjelovanje u ubojstvu s predumišljajem, za što je prema njemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

Tužiteljstvo smatra da je tijekom suđenja dokazano da je optuženi Josip Perković izravno djelovao u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića. Ono je u svojoj završnoj riječi također ostalo pri motivu ubojstva, a to je po tužiteljstvu uklanjanje Đurekovića kao svjedoka financijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, Vanja. Đureković je do svog odlaska u Njemačku obnašao visoke menadžerske funkcije u Ini.

Obrana je tijekom cjelokupnog suđenja, pa tako i u svojoj završnoj riječi, prije svega pobijala motiv ubojstva. Prema obrani, Đureković je ubijen jer je kao agent Njemačke obavještajne službe (BND) Nijemcima odavao osjetljive vojne tajne vezane uz zalihe nafte bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) pa je izvršenje ubojstva izvela vojna Kontraobavještajna služba (KOS), u suradnji sa saveznim SDS-om (službom sigurnosti). Prema tome, tumači obrana, Perković kao djelatnik republičkog SDS-a nije mogao biti upleten u provođenje ove akcije.

Drugi stup obrane odnosi se na diskreditiranje važnih svjedoka u ovom suđenju poput Vinka Sindičića i Bože Vukušića koje obrana, zbog kriminalne prošlosti, smatra nevjerodostojnima.

Količina materijala i neodazivanje svjedoka produljilo proces

Suđenje, koje je trebalo biti okončano u travnju 2015., odužilo se zbog velike količine dokumenata koji su tijekom suđenja pristizali iz Hrvatskog državnog arhiva i bili uključivani u dokazni materijal.

Proces se produljivao i zbog čestog neodazivanja svjedoka, kao i činjenice da su mnogi važni svjedoci davali iskaz putem video veza, za što su bile potrebne dugotrajne tehničke pripreme.

Hrvatska javnost ispočetka je intenzivno pratila ovo suđenje, posebice zbog okolnosti pod kojima su optuženi Josip Perković i Zdravko Mustač bili izručeni Njemačkoj.

Neposredno uoči ulaska u Europsku uniju, čime je automatski i za Hrvatsku počeo vrijediti Europski uhidbeni nalog, hrvatska vlada je promijenila zakon koji je onemogućio izručenje osumnjičenih, ali je isti zakon krajem 2013., na pritisak Europske komisije, promijenjen, što je omogućilo Perkovićevo i Mustačevo izručenje Njemačkoj u prvoj polovici 2014.

Za suđenje se akreditiralo 155 novinara od čega 15 iz Hrvatske, ali je tijekom velike većine ročišta u sudnici bilo tek nekoliko predstavnika medija.

Na početku procesa predstavnici saveznog javnog tužiteljstva najavili su mogućnost pokretanja novih postupaka vezanih uz ubojstva hrvatskih emigranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:40