SLUČAJ AGROKOR

Peruško vraća ruski Sberbank za stol, a oni će odustati od tužbe protiv Uprave

 
 CROPIX

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, i Irena Weber, njegova zamjenica, ostavili su dobar dojam na prvom brifingu za novinare u utorak, djelujući sasvim upućeno i prilično opušteno, što nije čudno ako se zna da su već bili u sustavu.

Zbog povećanja transparentnosti čitavog procesa, napominju, objavljivat će detaljnija izvješća o troškovima savjetnika, a Vijeće vjerovnika će napraviti pregled dosadašnjeg rada savjetnika izvanredne uprave i donijeti odluku “što i kako dalje”. Bili su dovoljno iskreni da kažu kako bi po njima bivša tvrtka Ante Ramljaka Texo Management trebala nastaviti raditi na ovom procesu, ali tu će odluku ipak donijeti privremeno Vijeće vjerovnika.

Tablica

U svrhu povećanja transparentnosti s predstavnicima Vijeća vjerovnika pokušat će se postići i dogovor o objavi dosadašnjih zapisnika sa sjednica Vijeća vjerovnika. Peruško je pritom istaknuo kako bi do 10. travnja trebala biti poznata tablica sa svim podacima vezanima za otpis i naplatu dugova. Ta će “tablica” biti temelj za pisanje teksta nagodbe vjerovnika koju bi onda do 10. srpnja trebalo odobriti stalno Vijeće vjerovnika (a potom i Skupština vjerovnika) koje će se, sukladno rokovima, formirati tijekom svibnja.

Već na prvom od nekoliko tjednih zatvorenih sastanaka predstavnika Vijeća vjerovnika, koji će se održavati u Petrčanima kod Zadra, u ekskluzivnom hotelu Iadera u sklopu Falkensteiner Hotela, a koji će trajati od utorka navečer do četvrtka, počet će se s razgovorima na temu pregovaračkih pozicija, a jedna od glavnih tema bit će i otvaranje tema isplate preostalih 160 milijuna graničnog duga za dobavljače.

Naime, prema podacima izvanredne uprave, dobavljačima će do kraja ovog procesa biti plaćeno ukupno 490 milijuna eura starog duga (dospjelog do 10. travnja 2017.) i graničnog duga (fakturiranog prije 10. travnja, ali dospjelog nakon 10. travnja 2017.), odnosno ukupno čak 55 posto starog i graničnog duga. To uključuje i daljnja plaćanja graničnog duga u iznosu od 35 milijuna eura, preostali dio dogovorene isplate starog duga za srednje i velike dobavljače iz roll up kredita te 50 milijuna eura robnog kredita unutar roll upa.

Bitka za 16 milijuna

Međutim, to ne uključuje preostalih 160 milijuna eura graničnog duga dobavljačima te će to biti predmet nagodbe vjerovnika, na što dobavljači dosad nisu htjeli pristati, nego su tražili da im se to isplati u cijelosti, pa i s odgodom. Zanimljivo je i da je dobavljačima mimo starog duga dosad u procesu lex Agrokor za robe i usluge plaćeno 2,1 milijardu eura.

Na brifingu s novinarima je, nadalje, ponovljeno kako dioničarima Agrokora u nagodbi vjerojatno neće preostati ništa od vrijednosti njihovih dionica, kao što je istaknuto da su nastavljeni pregovori sa Sberbankom i da je moguće da ruska banka odustane od tužbi protiv izvanredne uprave i lex Agrokor, a da će im zauzvrat biti priznata osporena potraživanja. Zanimljivo je i to da u izvanrednoj upravi smatraju da privremeno, a potom i stalno Vijeće vjerovnika moraju angažirati neovisne savjetnike koji će osigurati i potvrditi da je s pravne i financijske strane nagodba napravljena fer i korektno.

Stoga bi, ako se vjerovnici dogovore da imaju zajedničke savjetnike, Agrokor plaćao te savjetnike Vijeću vjerovnika. To je, tvrde, naknadno usuglašeno i sa sutkinjom Trgovačkog suda Nevenkom Siladi Rstić. Unatoč tome što će i taj postupak biti strogo transparentan, vjerojatno će opet biti mnogo povika ako jedan od savjetnika kojeg će angažirati Vijeće vjerovnika, a kojeg će plaćati Agrokor, bude i tvrtka McKinsey, u kojoj je Fabris Peruška radio pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15