VIROVITICA

PET OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG ŠIRENJA LAŽNIH VIJESTI U komentarima ispod tekstova na portalima dovodili su u pitanje broj testiranih i zaraženih

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.03.2020. u 21:36

young girl works on a computer at the window, Image: 291277647, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Pet osoba iz Virovitičko-podravske županije prijavljeno je zbog širenja lažnih vijesti o epidemiji koranavirusa na društvenim mrežama, potvrdio je u ponedjeljak Hini načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marijo Klement.

Optužne prijedloge pokrenula je Policijska uprava virovitičko-podravska, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, za što će petero osoba biti privedeno sucu za prekršaje, rekao je Klement.

Osobe protiv kojih su pokrenuti optužni prijedlozi, na društvenim su mrežama i komentarima ispod tekstova na portalima objavljivali potpuno nepotvrđene informacije o epidemiji, broju testiranih i broju zaraženih na području Virovitičko-podravske županije, dodao je.

„Pisali su da nam netko brani da objavimo točne podatke i da je virus prisutan u našoj županiji, a da se o tome šuti te da se uzima mali broj uzoraka“, objasnio je Klement.

Brojne komentare u sumnju vjerodostojnosti podatka prema kojima u Virovitičkoj-podravskoj županiji nema pozitivnih na koronavirus i broju uzimanja uzoraka, komentirao je i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo 'Sveti Rok', dr. Miroslav Venus.

„Moram iskazati svoje osobno i profesionalno razočaranje u postupke nekih kolega, a posebno laika jer šire objede i zlonamjerne priče koje me vrijeđaju kao epidemiologa. Postupak i broj uzimanja uzoraka provodili smo temeljem protokola koji je napravio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije i europskog CDC-a. One su se mijenjale kao što su se i ostale stvari tijekom vremena mijenjale. Svaku potencijalnu osobu koja bi mogla biti pozitivna na koronavirus, profesionalno i odgovorno smo uzimali, uzimamo i uzimat ćemo“, rekao je Venus.

Usporedio je podatke o broju uzetih uzoraka s drugim županijama.

„Do nedjelje, 29. ožujka, smo uzeli 38 uzoraka na 76.131 stanovnika, a Bjelovarsko-bilogorska županija 48 na 108.826 stanovnika, Požeško-slavonska 20 na 68.708 stanovnika“, rekao je Venus.

Zaključio je kako ovi podaci pokazuju da je broj uzetih uzoraka vrlo sličan te se ne može reći da Virovitičko-podravska županija testira manje od ostalih i da zbog toga nema pozitivnih.

Izdvajamo