PRIČA PETRA ERLIĆA

'Pet sam godina bio u ratu, nisam tražio ni mirovinu ni invalidninu, posla nemam, a kad sam molio naknadu za nezaposlene - odbili su me!'

 Luka Gerlanc / CROPIX

Dugo su prijatelji i poznanici 56-godišnjeg Petra Erlića iz Tinja u Zadarskoj županiji, smatrajući da makar on s tim neće imati nikakvih problema, nagovarali da se obrati nadležnim institucijama i barem pokuša ostvariti pravo na naknadu za nezaposlene branitelje, piše Slobodna Dalmacija.

Ta su nagovaranja zaista trajala dugo, iz jednostavnog razloga što je Erlić bez posla praktično od završetka rata.

- A, je, tako je. Prije rata sam skupio deset godina radnog staža, pa sam pet godina bio u ratu. Poslije sam godinu dana vozio za farmu na Jankolovici kod Biograda. Tamo sam se naslušao obećanja, ali nekako se uvijek nadaš da će možda nešto i biti.

A onda sam sam sebi rekao: ajde kući, obrađuj zemlju, posadi malo više kumpira i boba i nećeš umrit od gladi - kaže Erlić, koji se tako u potpunosti okrenuo poljoprivredi i radu na plodnom tinjskom polju.

Posvetio se njivama i zaboravio na radnu knjižicu. Samo su ga poznanici i dalje uvjeravali da zatraži naknadu za nezaposlene.

- Dugo su me nagovarali, a zvali su me i neki ljudi koji su radili u tim službama, govoreći da imam pravo na mjesečnu naknadu. Tako sam ja konačno početkom ove godine prikupio sve potrebne papire i podnio zahtjev za naknadu, ali eto, prije dva dana mi je stigla odbijenica - nastavlja Petar Erlić.

Služba za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zadru poslala mu je 12. lipnja rješenje kojim se odbija njegov zahtjev za priznavanje prava na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. U obrazloženju stoji da branitelji koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje sto dana imaju pravo na naknadu ako pritom zadovoljavaju i zakonom predviđene uvjete.

Utvrđeno je da se Erlić nalazi u Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s ukupno 1509 dana provedenih u borbenom sektoru. Dostavio je Erlić i potvrdu da živi u Tinju sa suprugom Jadrankom i sinom Vedranom.

Ali, sin Vedran je evidentiran kao vlasnik vozila marke "IVECO UNI JET", što je činjenica koja krije razlog odbijanja Erlićevog zahtjeva: sporni je kombi proizveden 2002. godine, a u Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na naknadu za nezaposlene piše da ni podnositelj zahtjeva ni član njegove obitelji ne smiju biti vlasnici "motornih vozila koja ne služe podmirenju osnovnih životnih potreba".

U tu kategoriju spadaju sva registrirana ili neregistrirana, pa čak i odjavljena teretna motorna vozila mlađa od 20 godina.

Dakle, kombi Erlićevog sina je sa svojih 16 godina starosti - premlad! Zato, po rješenju Ureda državne uprave u Zadru, Erlić nije ispunio propisane zakonske uvjete.

- Ovo je prišlo sve granice, užas. Pa oni su me zvali da podnesem zahtjev i sad - odbijeno! Nisam ja tražio ni mirovinu ni invalidninu! Eto vidiš što se događa, jadni narode... Osjećam se prevareno, izigrano, ne znam što reći - kaže Erlić, objašnjavajući da mu sin Vedran kombijem preveze do tržnice poljoprivredne proizvode.

- Živimo od poljoprivrede, triba to odvesti, ne vozi on za nekakve firme, nego ćaćine čatrune. I sad je kombi nedovoljno star!? A, dobro, idemo dalje, zaključuje Erlić.

U odbijenici stoji da se Erlić može žaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja, ali on kaže da sada niti ne zna hoće li iskoristiti svoje pravo na žalbu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:58