KORAK PREMA PUNOPRAVNOM ČLANSTVU

Peta od 27: I Malta ratificirala Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Evropskoj uniji

Republika Malta pridružila se Slovačkoj, Madžarskoj, Bugarskoj i Italiji i postala još jedna članica EU koja je ratificirala Ugovor o pristupanju

U ponedjeljak uvečer je Parlament Republike Malte jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Evropskoj uniji. Time je Republika Malta - nakon Slovačke, Madžarske, Bugarske i Italije - postala peta članica Evropske unije koja je ratificirala hrvatski Pristupni ugovor.

Hrvatski veleposlanik na Malti Tomislav Vidošević boravio je u La Valetti u srijedu i četvrtak, te je kao poseban gost nazočio sjednici Parlamenta na kojoj je započela rasprava o Ugovoru o pristupanju RH u EU. Primio ga je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Malte, Tonio Borg, a sastao se i s predsjednikom Parlamenta, Michaelom Frendom, te s prvakom oporbene Laburističke stranke u malteškom Parlamentu, zastupnikom Georgeom W. Vellom. Ulazak Hrvatske podržavaju sve malteške parlamentarne stranke.

I Borg i Frendo izrazili su, kako naglašavaju s hrvatske strane, osobito zadovoljstvo skorim stupanjem Hrvatske u punopravno članstvo Evropske unije kao i činjenicom da je Malta među prvim zemljama koje ratificiraju Pristupni ugovor, te se nadaju još boljoj suradnji u okviru mediteranske dimenzije Evropske unije. Borg je istaknuo je da je pristupanje RH u EU pozitivan primjer koji daje poruku ohrabrenja za europsku perspektivu ostalim zemljama jugoistočne Evrope, što Malta jasno podržava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09