JAMČEVINA

PETAR PRIPUZ ZA SLOBODU PONUDIO 7,5 MILIJUNA KUNA Odvjetnik Anto Nobilo za njega predlaže i mjere opreza kao što su kontakti sa svjedocima u istrazi

 Tomislav Kristo / CROPIX

Zagrebački poduzetnik Petar Pripuz, kojem je prošlog tjedna određen istražni zatvor vezano uz USKOK-ovu istragu za izvlačenje 98 milijuna kuna iz njegove tvrtke CE-ZA-R i utaju poreza od 22 milijuna kuna, ponudio je jučer Županijskom sudu jamstvo za obranu sa slobode u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

Nedavno operiran

Potvrdio nam je to njegov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo.

- Da, podnijeli smo žalbu na rješenje suca istrage o određivanju istražnog zatvora za Petra Pripuza. U njoj smo stavili prijedlog da se istražni zatvor zamijeni jamstvom od 7,5 milijuna kuna i dodatnim mjerama opreza. Odlučili smo se ponuditi cjelokupan iznos jamstva u gotovu novcu, a mjere opreza koje smo predložili bile bi zabrana uspostavljanja kontakta sa svjedocima i zabrana obavljanja upravljačkih poslova u njegovim tvrtkama, jer mu je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela - rekao nam je odvjetnik Nobilo.

Njegov klijent, iako mu je određen istražni zatvor, i dalje nije pritvoren. Naime, kako smo već izvještavali, Pripuz je prije tjedan dana, večer prije planiranog uhićenja, završio u bolnici Sveti Duh zbog problema sa srcem. Odvjetnik Nobilo rekao nam je da je Pripuz nedavno imao operaciju i da je u sklopu oporavka ponovno hospitaliziran. Prema njegovim riječima, liječnici na Svetom Duhu i početkom ovoga tjedna podvrgnuli su ga određenim vrlo zahtjevnim pretragama, zbog čega još nije došlo do njegova prebacivanja u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici. No, zbog USKOK-ove istrage, Pripuz je u bolnici od prošle srijede pod paskom policije.

O ponuđenom jamstvu i predloženim mjerama opreza umjesto istražnog zatvora, kao i o žalbama ostalih suokrivljenika, odlučivat će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Osim Petru Pripuzu, istražni zatvor određen je i njegovu sinu Anti Pripuzu, koji je trenutno nedostupan hrvatskom pravosuđu. Upravo zbog toga njemu je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od bijega te je zatraženo da se za njim raspiše tjeralica. Od preostalih 11 suokrivljenih osoba, za četvero USKOK nije ni tražio pritvaranje, dok su u Remetincu završili suokrivljeni Mate Juričić, Zdeslav Rimac, Jakša Michieli Tomić, Ante Ljubičić Vodnik, Vesna Knežević, Mira Ćurčić i Markica Bajić. Jesu li i neki od njih ponudili novčana jamstva za izlazak na slobodu, jučer nismo uspjeli doznati.

Izvlačenje novca

USKOK tereti Pripuza da je u suradnji i uz pomoć ostalih obuhvaćenih osoba preko kolopleta tvrtki organizirao izvlačenje sredstava iz CE-ZA-R-a temeljem fiktivnog poslovanja. Prema optužbi, Pripuzova tvrtka je na poslovima rušenja i demontaže raznih objekata, uglavnom na području Dalmacije, primjerice u šibenskom TLM-u, dolazila do količina metalnog otpada većih od očekivanih. Ti “viškovi” metalnog otpada nisu, tvrdi USKOK, evidentirani u poslovnim knjigama CE-ZA-R-a, nego su prikazani kao nove nabavke otpada od tvrtki koje su formalno ili stvarno vodili pojedini suokrivljenici. Oni su u ime svojih tvrtki ispostavljali fakture CE-ZA-R-u, a Pripuz je odobravao plaćanje po istima.

Formalni vlasnici

Potom su navodni isporučitelji metalnog otpada podizali gotovinu s računa i dijelili sredstva s Pripuzom. Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, pojedine tvrtke fakturirale su CE-ZA-R-u u kratkom vremenskom razdoblju isporuke ogromnih količina metalnog otpada, primjerice tvrtka Retrovizor oko 18.000 tona, Crni i obojeni metali čak 22.700 tona ili tvrtka Appello 8800 tona metalnog otpada. Pritom su praktički poslovale isključivo s CE-ZA-R-om te prije i poslije inkriminirane suradnje, vrijedne desetke milijuna kuna, nemaju značajnijih prihoda. Neke od tih tvrtki, poput Appella, formalno su vodili slovenski državljani, među kojima i korisnici socijalne pomoći.

Sam Petar Pripuz u svojoj je obrani, iznesenoj u prostorijama bolnice Sveti Duh, negirao da se radilo o fiktivnim poslovima i izvlačenju novca.

Tajni razgovori

Očistila sam cijelu kuću ako dođe USKOK

Iz posebnih mjera tajnog prisluškivanja i praćenja osumnjičenih osoba vidljivo je da su neke od njih već dulje vrijeme računale na mogućnost uhićenja. Policija je još u studenom prošle godine snimila razgovor jedne osumnjičene, kojoj supruga suosumnjičenika iz Dalmacije govori kako joj je muž morao “noćas hitno otići gore”.

- Onaj ga je zvao, ne mogu ti reć preko telefona.... Cijelu sam kuću očistila, ako ujutro dođe USKOK - odgovorila je supruga osumnjičenog vlasnika tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:37