BUNA NA BANOVINI

PETICIJA PROTIV NUKLEARNOG OTPADA Dvorani: 'Grade ovdje, jer tu većinom žive Srbi, pa kao nije šteta ako se razbole ili odsele...'

 Robert Fajt/CROPIX

PETRINJA - Nećemo i ne smijemo dopustiti da o našoj, sudbini naše djece i unuka odlučuju bez nas, istaknuo je u utorak prijepodne , gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, na gradskoj tržnici na početku akcije potpisivanja peticije: "Ne zagađenju Trgovske gore i Banovine nuklearnim otpadom".

Dumbović peticiju namjerava organizirati u svim općinama i gradovima Banovine i Korduna Sisačko-moslavačke županije. Da neće svugdje imati potporu pokazao je i nedolazak pozvanih načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja 'ugroženog' budućim nuklearnim odlagalištem. Od pozvanih šest čelnika Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Sunje i Donjih Kukuruzara, na početak potpisavaja peticije protiv N-odlagališta došao je jedino načelnik Lekeknika, općine koja je najmanje ugrožena i najudaljenija od Trgovske gore.

- Oni znaju zašto nisu došli, a potvrdili su dolazak, očito je politika opet ispred ekologije i života ljudi, rekao je Dumbović, prozivajući saborske zastupnike 6. izborne jedinice koji su podržali izbor Trgovske gore za potencijalno odlagalište nuklearnog otpada, ali i predstavnike srpske nacionalne manjine u Saboru, predvođene Miloradom Pupovcem, koji su podržali državnu strategiju postupanja s N-otpadom, iako s terena lokalno stanovništvo tvrdi da se odlagalište gradi u Dvoru jer tamo većinom žive Srbi, a njih, kao, nije šteta ako se razbole ili ako odsele.

Darinko Dumbović je, govoreći na tiskovnoj konferenciji u Petrinji naglasio kako treba voditi računa i o sigurnosti odlagališta, te nužnosti jakog osiguranja kako opasni radioaktivni otpad nekada u budućnosti ne bi došao u ruke teroristima. Onima pak iz Zagreba i Vlade, koji tvrde da nema opasnosti za lokalno stanovništvo od nuklearnog odlagališta poručio je : „Ako nije opasno neka ga ostave na Medvednici i Sljemenu, bit će manji troškovi dopreme“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:47