PRISAVLJE BIRA NOVOG ŠEFA

PETORICA U UTRCI ZA ŠEFA HRT-A: KOJI IMA NAJVIŠE ŠANSE? Prijavili se Kovačević, i Jurčević, redatelj Burić te Čutura...

 EPH

Premda se krajem prošlog tjedna kalkuliralo kako se na javni natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a prijavio samo jedan kandidat, i to aktualni v. d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić, u ponedjeljak se ispostavilo kako je na adresu Nadzornog odbora HRT-a stiglo ukupno pet prijava.

Rok za prijave istekao je u petak u ponoć, pa postoji mogućnost da će danas stići još poneka prijava, poslana putem pošte.

Peti pokušaj

Zasad je sigurno da je svoju prijavu na natječaj za glavnog ravnatelja predao Siniša Kovačić, kojem poznavatelji prilika daju i najveće šanse u ovom natječaju. Kovačić nam je potvrdio da se prijavio za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, rekavši da želi nastaviti raditi posao koji je započeo prije dva mjeseca nakon što je imenovan na funkciju v. d. glavnog ravnatelja.

Kako neslužbeno doznajemo, pouzdano je da su dva Kovačićeva takmaca u utrci za mjesto glavnog ravnatelja javne radio i televizije Josip Jurčević i Ante Rončević jer su se, kažu nam, potpisali na poleđini omotnica u kojima su poslali prijave.

Jurčević je povjesničar, dragovoljac je Domovinskog rata, 2009. godine kandidirao se na predsjedničkim izborima, a među njegovim značajnijim knjigama su “Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj”, “Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina”, “Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti”...

Ante Rončević bivši je glavni ekonomist i voditelj programa za inozemstvo na HRT-u, a za mjesto glavnog ravnatelja natjecao se i 2007. godine, kada ga je pobijedio Vanja Sutlić.

Na Prisavlju se nagađa kako četvrta i peta prijava pripadaju Domagoju Buriću, autoru serijala “Dubrovačka Republika” i nekadašnjem direktoru programa HTV-a, odnosno Dinku Čuturi, povjesničaru, političaru i arheologu za kojeg se početkom godine šuškalo da će ga HDZ predložiti za mjesto ministra kulture.

Sabor imenuje

Pristigle prijave otvorit će se u četvrtak ujutro. Nakon što se provjere jesu li valjane, Nadzorni odbor HRT-a proslijedit će ih saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. U skladu s propisanom procedurom, nakon što Odbor u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava obavi razgovore s kandidatima, podnosi Hrvatskom saboru prijedlog imenovanja. Glavnoga ravnatelja HRT-a imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:32