DOPIS VLADI

PETRINJSKI BRANITELJI NAJAVLJUJU BLOKADU PROMETNICA ZBOG CENTRA ZA AZILANTE 'Sramite se Plenkoviću i Božinoviću, svojom šutnjom nam pljujete u lice'

 
U nekadašnjem proganičkom naselju u Maloj Gorici kod Petrinje Vlada planira izgraditi veliki prihvatni centar za tražitelje azila
 Mate Piškor / CROPIX

Inicijativa branitelja grada Petrinje, koja se protivi izgradnji prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici kod Petrinje, oštrim dopisom obratila se Vladi zbog ignoriranja zahtjeva iz Petrinje protiv centra za azilante i peticije s potpisima 4000 građana protiv toga plana Vlade. Naime, Petrinjci su sredinom ožujka premijeru i ministru unutarnjih poslova dali rok da do 8. svibnja stave van snage sve dosadašnje odluke vezano za izgradnju Prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici.

„Na našu žalost nismo dobili NIŠTA, čak ni odgovor da ste zaprimili te da ćete razmotriti naše zahtjeve. Ova šutnja institucija i ignoriranje oko 4000 građana koji su potpisali peticiju i ostalih građana do kojih peticija nije došla, a koji se protive izgradnji centra za azilante u Petrinji, govori o Vašoj „brizi“ za građane, za običnog čovjeka, za one koji su Vam dali glas da bi danas sjedili gdje sjedite, za one koji su svojim tijelima obranili našu Domovinu i omogućili da Vi sad sjedite u udobnosti svojih fotelja, „dok nam pljujete u lice“ svojim neodgovaranjem i svojim ignoriranjem.

Sramite se i Vi premijeru Plenkoviću i Vi ministre Božinoviću i svi koji sjedite u Vladi. Još jednom ste pokazali da vam mi ništa ne značimo i da ćete i preko leševa da bi sproveli svoje nakaradne odluke”, stoji u dopisu braniteljske inicijative iz Petrinje, kojeg su potpisali Ivo Vranić i Luca Gašpar Šako.

Iz Petrinje poručuju Vladi da će premijer i ministri snositi odgovornost za sve daljnje korake koje će petrinjski branitelji poduzeti, a na koje ih je Vlada prisilila svojim odlukama i stavljanjem građana Petrinje pred gotov čin. Petrinjci najavljuju mirne prosvjede protiv prihvatilišta za azilante te da će na dan izbora za EU parlament blokirati državne ceste koje idu prema Sisku i Petrinji.

Od Vlade RH Inicijativa petrinjskih branitelja zatražila je da donese odluku da se na području Sisačko-moslavačke županije neće graditi, realizirati niti jedan prihvatni centar za smještaj azilanata/migranata/izbjeglica. Zatim da izvijeste Europski parlament i Komisiju o stavljanju van snage svih odluke vezanih za provedbu projekta „Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“ u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju i o tome izvijeste ovu Inicijativu. Također traže od Samostalnog sektora za Schengensku koordinaciju i fondove EU odgovore na što će se i u koju svrhu prenamijeniti sredstva namijenjena za ovaj projekt čija je ukupna vrijednost 4.000.000 eura.

Petrinjska incijativa do sada je organizirala javne tribine, komunicirala sa lokalnim i nacionalnim medijima, pokrenula peticiju, sve kako bi stanovništvo upoznali i rekli im istinu, a nakon svega toga planiraju i mirne prosvjede.

- Moramo zaustaviti ovakvo nešto što nam se nameće bez naše volje. Našu cijelu županiju su potpuno zanemarili i sustavno je uništavaju, posebno Banovinu i Kordun koje su u Domovinskom ratu natopljene krvlju naših branitelja. Ilegalnih migranata ima na svakom koraku, uništavaju, kradu i provaljuju u napuštene objekte. Stanovništvo je s pravom u strahu, bojimo se za sebe i svoju djecu jer vidimo što se događa oko nas. S pravom strahujemo da oni ne dolaze ovdje da bi se integrirali, živjeli i radili, čemu svakodnevno svjedočimo. Netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti su jedina konstanta kod nadležnih. Tražili smo od MUP-a, Grada Petrinje i mjerodavnih odgovore ali smo dobili samo potvrdu naših sumnji da su oni svi sve znali, a građane o ničem nisu izvijestili, a kamo li pitali, rekao nam je Ivo Vranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:31