ODLUKA MUP-a

Petrinjski gradonačelnik: Odustajanje od prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici je racionalna odluka

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2019. u 15:48

Sisak, 040519. Gradjanska inicijativa Siscani ne zele biti Smetliscani organizirala je prosvjed Ne opasnom otpadu kraj nasih skola, vrtica i igralista. Unatoc kisi vise stotina Siscana okupilo se na prosvjedu protiv dolaska Rijekatanka i djelovanja Remondisa u Sisku. Na fotografiji: potporu susjedima u Sisku dosao je dati i petrinjski gradonaclenik Darinko Dumbovic. Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

Darinko Dumbović (arhiva)

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u srijedu je ustvrdio da je odustajanje od prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici "racionalna i najpametnija odluka".

 

Iako nije krio svoje sudjelovanje u projektu, u izjavi za Hinu, Dumbović je izrazio zadovoljstvo konačnom odlukom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

 

"Kao gradonačelnik, koji je bio uključen u proces ostvarenja projekta Prihvatilišta za tražitelje azila, nakon svega što se potom dešavalo, smatram da je donesena racionalna i najpametnija odluka.

 

Potpuno razumijem frustracije stanovnika na području u kojem se trebalo graditi prihvatlište. Treba pritom uzeti u obzir da smo i mi bili izbjeglice i migranti, da imamo tužna iskustva i da smo osjetljivi na ta pitanja.

 

Razumljivo je da mi ne želimo biti rješenje za problem migranata i azilanata. Razumijem i branitelje koji spadaju u najosjetljiviju skupinu građana i koji su osobno osjetili težinu svih posljedica rata.

 

U strahu od novih frustracija, mislim da nam je odluka MUP-a svima donijela olakšanje", rekao je Dumbović.

 

MUP je još početkom svibnja izvijestio da, nakon odluke gradskog vijeća Petrinje i braniteljske peticije, može odustati od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila Mala Gorica kod Petrinje i za to namijenjenih četiri milijuna eura uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta i državnih stanova za smještaj tražitelja azila.

 

Projektom su se trebali osigurati dodatni smještajni kapaciteti za do 200 osoba i to isključivo ranjivih skupina izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobe koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Realizacijom projekta otvorio bi se i "određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo