NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG

PETROV 'Most je izričito protiv HDZ-ove ideje ukidanja poreznog USKOK-a, time bi se poslala poruka da smo mi država pogodna za pranje novca'

Čelnik Mosta javio se nakon otkrića Jutarnjeg da je čelnica 'poreznog USKOK-a' iznenada dala otkaz
 Boris Kovacev / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov putem Facebooka se oglasio povodom informacije koju je Jutarnji list ekskluzivno objavio da se ostavka Ane Dorić Škeva, dosadašnje načelnice Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, koji se kolokvijalno naziva i “porezni USKOK”, neslužbeno tumači kako ministar Zdravko Marić želi ukinuti taj ured.

Božo Petrov je putem Facebooka istaknuo kako je "Most izričito protiv HDZ-ove ideje ukidanja poreznog USKOK-a".

Pritom je citirao i dio članka tportala o toj temi u kojem se navodi kako je Maro Kristić, saborski zastupnik MOST nezavisnih lista, kazao novinarima u Saboru kako unutar koalicije sa svojim partnerima nisu razgovarali na tu temu, ali da je Most izričito protiv spomenute ideje.

"Poruka koja se šalje gašenjem takvog odjela je da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Ovom prilikom želim izraziti svoje protivljenje gašenju takvog sektora i poručujemo ministru financija da još više osnaži to samostalno porezno tijelo jer je to jedini način kojim se šalje poruka da smo sigurna zemlja. Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prevare pranja novca. Znate za 300 milijuna kuna pranja novca u aferi Mamić, kao i u slučajevima sa zlatom. Ovo tijelo je otkrilo više prevara nego sva druga tijela u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina", kazao je Kristić.

Kao što smo javili, Dorić Škeva je dala otkaz u 'poreznom USKOK-u', koji je osnovan u vrijeme ministrovanja Borisa Lalovca. U Ministarstvu financija tvrde da ured neće biti rasformiran, već da slijedi njegova reorganizacija, ali u DORH-u su izrazili bojazan da je sve to početak kraja ovog sektora, zaslužnog za razotkrivanje nekih od najzvučnijih slučajeva poreznih prevara, uključujući i onu o pranju više od 600 milijuna kuna novca za peruansku mafiju putem fiktivne prodaje zlata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:26