ZA SABORSKU PROCEDURU

PETROV O PRIJEDLOGU ZAKONA O NERADNOJ NEDJELJI 'Poslodavci to moraju posebno plaćati'

Božo Petrov
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Mosta Božo Petrov u petak je najavio da će njegova stranka sljedeći tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o neradnoj nedjelji, ističući da poslodavci nisu adekvatno plaćali radnike koji su bili prisiljeni raditi nedjeljom.

- Most je cijelo vrijeme smatrao i zagovarao stav da radnici nedjeljom mogu raditi ako to žele i izaberu, ali za to moraju biti posebno plaćeni. No u praksi bi se to uglavnom izigralo, nije se poštivalo, trgovački lanci radili su punom parom, radnici su bili prisiljeni raditi i nisu za to bili adekvatno plaćeni - rekao je Petrov.

Stoga, dodao je na konferenciji za novinare, u Mostu smatraju da zakonom treba obvezati poslodavce da radnicima omoguće da jedan dan u tjednu budu sa svojim obiteljima. Po njegovu mišljenju, to treba biti nedjelja jer je to dan u kojem su i djeca kod kuće pa cijela obitelj može biti na okupu.

Iznimka samo za prodavaonice koje omogućuju normalno funkcioniranje

Naveo je da prodavaonice u dane blagdana i nedjeljom u pravilu ne bi radile, a iznimke na koje se može pristati u odnosu na ovu zabranu su samo one koje omogućuju održavanje normalnog životnog i društvenog funkcioniranja.

- Brojne zemlje imaju neradnu nedjelju u svom zakonu i njihovo gospodarstvo nije time na gubitku nego je, dapače, daleko jače od našeg - ustvrdio je Petrov.

Rekao je kako u Mostu imaju izuzetno puno pozitivnih reakcija građana na prijedlog zakona o neradnoj nedjelji jer ljudi, naglasio je, itekako žele taj jedan neradni dan u tjednu kad bi bili na okupu jer je obitelj važna, a funkcionalna obitelj doprinosi i boljem društvu.

Poslodavce, gospodarstvenike, građane i sve zainteresirane pozvao je da se uključe u javno savjetovanje i konkretnim prijedlozima pomognu javnoj raspravi o Mostovu zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:43