'EUROPSKI GRAĐANIN'

Picula nominirao Savez izviđača Hrvatske za nagradu koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti

Tonino Picula
 Bruno Konjević / CROPIX

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula nominirao je Savez izviđača Hrvatske za nagradu „Europski građanin“, koju Europski parlament svake godine dodjeljuje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti.

- "Svijet kakav treba biti" - to je bio moto Međunarodne smotre koju je Savez izviđača Hrvatske održao prošlog ljeta i okupio čak 1.300 mladih iz Hrvatske i svijeta. No, to je zapravo njihov stalni moto jer pomažu izgraditi bolji svijet gradeći samostalne, odgovorne i predane osobe koje imaju konstruktivnu ulogu u društvu. Nominirao sam ih jer kontinuirano doprinose obrazovanju djece i mladih, te pomažu oblikovati pojedince u odgovorne građane i članove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice - kazao je Picula pojašnjavajući motive za nominaciju izviđača.

Savez izviđača Hrvatske, navodi se u njegovu priopćenju, najveća je organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj te baštinik 100-godišnje tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj koja okuplja 67 lokalnih izviđačkih udruga i čak 3500 članova. Osim iz Hrvatske, na međunarodnoj su Smotri sudjelovali izviđači iz Belgije, Francuske, Izraela, Slovenije i Makedonije.

Bilo je to najveće okupljanje mladih u Hrvatskoj u 2017., tijekom kojega su mladi u prirodnom okruženju sudjelovali u nizu aktivnosti u prirodi. Usvajali su nova znanja i životne vještine, učili o timskom radu, o interkulturalnoj suradnji i različitostima. Poseban značaj je pridodan prekograničnoj suradnji, obzirom da je Smotra održana u općini Kamanje koja se nalazi na granici Hrvatske i Slovenije. Izviđači s obje strane Kupe sudjelovali su u aktivnostima koje su, barem na taj dan i barem virtualno, uklonile bodljikavu žicu s granice.

Izviđači su pokrenuli i kampanju za do sada najveći projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Plan je tijekom jeseni 2018. godine uključiti tisuće volontera koji bi pomogli u pošumljavanju opožarenih područja.

Osim izviđača sudjelovale bi i druge udruge i institucije, učenici osnovnih i srednjih škola, sportski klubovi, planinari, volonteri Crvenog križa, HGSS i svi zainteresirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:10