UPOZORENJE HZJZ-a

PIJESAK IZ PUSTINJE KARAKUM ZAGADIO ZRAK U VIŠE GRADOVA, UKLJUČUJUĆI ZAGREB 'Situacija je jučer bila kritična, danas je bolja, ali ostanite doma'

 
Krunoslav Capak
 CROPIX

Tijekom jučerašnjeg dana u nekoliko hrvatskih gradova bile su zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane, a riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera.

Izvijestili su to stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što su jučer zabilježene visoke koncentracije čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica.

Napomenuli kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje. Preporučili su svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru.

O tome se danas na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite oglasio i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

- Situacija oko onečišćenja zraka koje se u petak pojavilo u Zagrebu, danas je puno bolja, ali i dalje se ne preporučuju aktivnosti na otvorenome, izvijestio je u subotu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Jučerašnja situacija je bila kritična, a danas je puno bolja, no svejedno ne preporučujem nikome bilo kakve aktivnosti na otvorenome prostoru dok te lebdeće čestice zračnim strujama ne budu odnesene dalje na zapad, rekao je Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- To su sitne čestice prašine promjera 10 i 2,5 mikrona. Vrlo sitne čestiće koje ulaze u pluća, pa čak i u krvotok. One izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, a također je 2011., nakon velike studije Svjetske zdravstvene organizacije, dokazano da uzrokuju i kardiovaskualrne probleme, pojašnjava Capak.

Zagreb, 280320.
Zagrebacka toplana istok.
Zagreb i okolicu prekrio oblak smoga.
Na fotografiji: svjetlost jutarnjeg sunca probija se kroz smog.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Zagreb jutros

Zagreb, 280320.
Zagrebacka toplana istok.
Zagreb i okolicu prekrio oblak smoga.
Na fotografiji: svjetlost jutarnjeg sunca probija se kroz smog.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:57