DRUGI POGLED

PIŠE VERA ČUDINA: KRAJ OBEĆANE ZEMLJE ZA BJEGUNCE Naše 'odbjegle nevjeste' koje su potražile utočište u BiH novi zakon o izručenju mogao bi šokirati!

 
Zdravko Mamić
 Duje Klaric / CROPIX

Dobrodošli, welcome, willkommen, benvenuti... natpis koji krasi ulazak u hrvatsku raznolikost. Naravno da će tako šarolika ponuda ponukati znatiželjne goste da posjete elitni kvart svijeta. Kod nas elitno pokriva siromašno. Elitnost je nadahnuće mita i korupcije. Ti meni, ja tebi... kratak poučak za one koji pomoću tipa razmjene napreduju u karijeri. Ali treba znati što razmijeniti i s kim. Najbolje s onima koji će stvoriti priliku elitnog lopovluka, a ne skromnog džeparenja.

Pod pokroviteljstvom tako moćne riječi čovjeku poteku sline, rašire oči kao u grabežljivca i on krene potražiti osobe čija je grabiželjivost još veća. Takve se osobe lako nađu, jer svako svoje jato prepozna. To su jarani po grabežljivosti. Ali, tko dugo grabi, kad-tad će se s nekim pograbiti.

U elitnim uvjetima uvijek postoji uspon i pad. Primjer nam je elitna prostitucija. Iako obavljanje najstarijeg zanata ne iziskuje mnogo muke, odricanja i obrazovanja, ali ipak iziskuje opreza, bez obzira koliko povjerenja elitna iznajmljivačica svog tijela ima u odabranog koordinatora, između legalnog i ilegalnog posla. Ali dok je napaljenih muškaraca iz elitnog društva, bit će i koordinatora.

Ipak je on vrh seksualnog brijega za potencijalne elitne mušterije. Jer, ako i sam želi elitnu titulu mora znati mešetariti u društvu onih koji inkognito zadovoljavaju svoje seksualne nastranosti. Kapaciteti ove djelatnosti uvijek su popunjeni, kao što su popunjeni i njihovi računi. Nažalost, dospjeti na tu listu usluga ne može baš svatko. Na njoj su ljudi izmučeni politikom, preopterećeni suci, iscrpljeni biznismeni, karantenom uskraćene sportske zvijezde, kriminalom zasićeni djelatnici MUP-a i DORH-a... zaista sve sama elita.

Jedino je zabrinjavajuće što sve te davateljice nježnih usluga kao i njhovi klijenti pate od zaborava, ako se slučajno pokrene istraga. Ne znaju odjednom što rade i kako su se tu našle(i). Kad slučajno pretjeraju, tu je čovjek iz sjene da im otkrije tajne informacije, iliti kakva im se hajka sprema. Uhvatiti čovjeka iz sjene mogu jedino oni čisti od mita i korupcije. No, u institucijama koje obrađuju ovakve slučajeve koliko je čistih, a koliko nečistih upitno je. Možda se zato misteriozno gube spisi. Ali, mogućnost rekonstrukcije sve rješava. Pravda po rekonstrukciji, od rekonstrukcije stvori rekonstrukciju koja svima odgovara.

U koga je u ovoj rekonstrukciji 'uperena puška' zna se, ali koga ta ista puška povlači ako padne, znaju sudionici i korisnici usluga čovjeka iz sjene. Zato je tu zemlja koja obećava javno prozvanima s utegom na sebi, da uteknu. Zemlja ispiranja grijeha i iskupljenja primarno pred Bogom, a zatim pred ljudima, za nedužne grabežljivce. Bosna i Hercegovina. Blaženo dvojno državljanstvo i onaj tko ga smisli. Tamo unaprijed sređene vile ne moraju prijaviti na imovinskoj kartici, mogu ih zatajiti. Jer, vlasnici tih malih kućica nisu oni, nego braća, sestre, rodice...netko treći.

Tako se snalaze grabežljivci, misteriozno i iluzionistički. Pitate se zašto? Zato što itekako dobro znaju kako funkcionira sustav u Hrvatskoj. Dokaza ima, dokaza nema...danas jedan iskaz, sutra promjene iskaza, tko tu koga u zdrav mozak? Mi smo zaista elitna zemlja u kojoj je sve moguće...dopušteno nećemo dopustiti, a nedopušteno ćemo pustiti.

Pitajmo se nakon toliko afera unazad nekoliko godina, jesu li one samo predstava za javnost s određenim skrivenim ciljem? I što mi od tih afera imamo, osim da poput turističke agencije Kompas, izgubimo kompas življenja. Dok naši sati idu unatrag, BiH se ne treba zabrinjavati zbog odlazaka svojih državljana u inozemstvo, već zbog sve većeg priliva elitnih hrvatskih čistunaca.

Moja prognoza:

Hrvatske 'odbjegle nevjeste' s dvojnim državljanstvom, koje su zbog terećenja za jedno ili više kriminalnih djela potražile/li utočište u BiH, novi zakon o izručenju mogao bi šokirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:29