PRAVA HOMOSEKSUALACA

PISMO ČITATELJA 'Hvala Željki Markić! Uspjela je u onome u čemu nijedan izlazak iz ormara nije uspio'

 Damir Krajač/CROPIX

Nakon jučerašnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka zaprimili smo brojna pisma čitatelja s reakcijama na rezultate. Jedno od tih pisama odlučili smo prenijeti u cijelosti.

Hvala Vam, gospođo Markić!

Hvala Vam gospođo Markić, uspjeli ste u onome u čemu nijedan izlazak iz ormara nije uspio, u čemu nijedna hrvatska povorka ponosa nije uspjela, u čemu nijedan hrvatski političar nije uspio (dobro, njih nije bilo teško prestići). Doveli ste manjinsku temu na naslovnice i držali je tamo mjesecima. Svaka Vam čast.

Izazvali ste nebrojene rasprave, argumentirane i neargumentirane, čitavu našu javnu scenu naveli da se izjasni o ovom pitanju i što je bitnije, svi su se građani unutar ovih mjeseci našli u raspravi o ovome i izjasnili se jesu li za ili su protiv.

25% GRAĐANA PRESUDILO ŠTO JE BRAK Istra i Rijeka jedine u Hrvatskoj glasovale PROTIV

Povijest i zemljopis nebrojeno su puta pokazali startnu poziciju ove teme. Većina je protiv pedera, a argumenti su za pedere. Ono što ste Vi napravili, i ponovno Vam zahvaljujem na tome, dogovorili ste susret argumenata i stanovništva. Ma što susret, napravili ste prasak. Pravi bum. Što je izišlo iz praska? Puno toga za, bit ću pristojan, lgbt zajednicu, malo toga za Vas. Odnosno, samo jedna stvar za Vas. Ime. Brak. Zaštitili ste ime, stavili mali kružić u kojem piše c iznad braka. To je sve.

Što je lgbt zajednica dobila? Početak. Početak normalnoga života. Svjetlo na kraju tunela. Nadu. 480 000 razloga za smiješak. S obzirom na to da nedvojbeno i nepokolebljivo vjerujem u racionalno ponašanje većine pojedinaca i s obzirom na to da znam da su svi argumenti na strani lgbt zajednice, ovaj broj samo će rasti. A Vi ste ga dobro pognojili.

Ne smatram se glupim, a za Vas sam siguran da ste inteligentni pa ću biti toliko bezobrazan i koristiti inkluzivnu množinu. Vi i ja znamo, gospođo Markić, da lgbt zajednica i njihov eventualan brak ne ugrožavaju heteroseksualni brak niti obitelj ni na koji način. Vaši argumenti nisu argumenti nego spinovi. Izbjegavanje odgovora. Pretakanje iz šupljeg u prazno. Ujedinjavanje stvaranjem neprijatelja kojeg nema. Vama i meni to je jasno. Ono što meni nije jasno, a Vama jest Vaši su motivi i pozadina inicijative sarkastično titulirane građanskom, a groteskno nazvane U ime obitelji. Ono što, ponovno, nam je jasno jest da tu nije riječ o copyrightu na brak.

Kao što sam tjednima prije referenduma bio uvjeren da će ova definicija braka ući u Ustav, tako sam siguran da će ona jednoga dana iz Ustava i izići. Opet, povijest i zemljopis tako su pokazali. Referendumom, također. Možda za 10, možda za 20 godina, ali kad tad će izići. Inače sam ateist, ali ako ima boga, dogodit će se to za Vašeg životnoga vijeka, gospođo Markić. Volio bih da budete ponosna građanka Hrvatske kada se današnji omjer preokrene. Šteta bi bila da ne vidite dovršetak svojeg životnoga djela. Potaknuli ste nešto što se više ne može zaustaviti. Hrvatski mediji već mjesecima vrište samo o lgbt zajednici. Do prije 10 godina, samo rijetki mediji jako rijetko pisali su o ovoj temi. Učinili ste riječ peder neutralnom, a riječ homofob negativno konotiranom. Pokrenuli ste društvenu raspravu razmjera većih nego što se to sada može uopće sagledati. Kao što ste i vi pokazali smisao za ironiju imenom i titulom Vaše inicijative, tako će i vrijeme pokazati smisao za ironiju. Vaš rad bit će okrunjen, što skorije nadam se, još jednim referendumom. Čiji će rezultat biti stanje na dan 30.11.2013. Formalno - pravno. Društveno nikako.

ANALITIČARI O REFERENDUMU 'Hrvatska je sada bliže Balkanu s kojeg je htjela pobjeći'

Mi za koji tjedan dobivamo svoju zajednicu romantično nazvanu životnim partnerstvom. Od braka se u dvije točke razlikuje: nema posvajanja djece i ne zove se brak. Vidite gospođo Markić, izazvali ste toliko argumentiranih rasprava da biste nam zabranili da našu zajednicu nazovemo brakom. Diskriminirali ste nas. Dali ste nam do znanja da smo u ovoj zemlji manje vrijedni. Danas. Ali mi nikuda ne idemo. Tu smo. Tu i ostajemo. Izlazimo iz ormara više nego ikad prije. A evo i za koji tjedan ulazit ćemo i u pravno regulirane zajednice. Nova djeca među nama se rađaju i odrastaju u osviještenijoj okolini nego što je ona bila. I Vi ste dali obol u osvještavanju, gospođo Markić, veliki, ogroman obol.

Nadam se da ste se dobro sinoć proveli jer moram priznati, pobijedili ste gospođo Markić. Pirovo ste pobijedili. "Još jedna ovakva pobjeda i ostat ćete bez ijednog vojnika." Radujem se Vašem idućem pohodu. Radujem se jer znam da snaga razuma i snaga dobrote nisu na Vašoj strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:27