KRIZA U KUTINSKOJ TVRTKI

PISMO SINDIKATA PETROKEMIJE PLENKOVIĆU 'Ako u roku od sedam dana ne donesete odluke o nastavku dokapitalizacije gubite našu potporu'

    AUTOR:
    • Mate Piškor

  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2018. u 11:57

HANZA MEDIA

Predstavnici sindikata i braniteljskih udruga Petrokemije poslali su otvoreno pismo predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću razočarani činjenicom da stoji proces dokapitalizacije tvrtke. Dali su premijeru Plenkoviću rok od sedam dana da donese potrebne odluke da se nastavi proces dokapitalizacije. Ukoliko to ne učini, izgubit će  njihovu potporu. Pismo Plenkoviću upućeno iz Petrokemije prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, prilikom Vašeg prošlogodišnjeg sastanka s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije d.d. u Kutini prisutnima ste izjavili kako će Vlada RH dugoročno riješiti problem poslovanja Petrokemije kroz restrukturiranje i dokapitalizaciju koji će se provesti do konca 2017. godine. Kao uvjet za to tražili ste suglasnost i podršku od predstavnika radnika u NO-u koji je prisustvovao sastanku.

Tražili ste da ne bude nikakvih odstupanja od procesa koji je trebalo provesti kao niti bilo kakvog 'podmetanja klipova'. Suglasnost i podršku ste i dobili, a sindikati i branitelji ničime nisu doveli u pitanje bilo koji dio ovog složenog procesa premda se baš i nismo u potpunosti slagali sa baš svime što se događalo. U tom procesu i Uprava i NO Petrokemije odradili su sve što je bilo nužno da se proces privede kraju. Nadležna ministarstva i državna tijela uključena u proces odradili su svoj dio posla.

Sindikati i branitelji surađivali su sa svima njima i razgovarali s najzainteresiranijim potencijalnim sudionicima dokapitalizacije potvrđujući svoju suglasnost i podršku. Nakon brojnih, ne baš uvijek opravdanih, produljenja pojedinih rokova došlo je do određenih kašnjenja koja ugrožavaju cijeli proces na što smo Vam ukazali dopisima od 05. i 23. siječnja ove godine.

Na žalost nakon svega stvari su negdje zastale bez nama poznatog razloga. Država kao vlasnik 80 posto dionica Petrokemije mora konačno donijeti odluku o načinu završetka ovog mukotrpnog procesa. Situacija u Petrokemiji je izuzetno ozbiljna i vremena za daljnje odgode više jednostavno nema. U pitanju nije samo Petrokemija nego i grad i županija kao i brojni drugi gospodarski subjekti povezani s poslovanjem Petrokemije. O utjecaju na hrvatsku poljoprivredu da i ne govorimo.

Očekujemo od Vas da, sukladno svojoj izjavi na gore spomenutom sastanku, u narednih 7 dana donesete potrebne odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa. Odluka je na Vladi RH, odnosno na Vama kao predsjedniku. Očekujemo da nas u istom roku primite na sastanak ili da ponovno posjetite Petrokemiju kako bismo razjasnili moguća nerazumijevanja.

Odluka da ne učinite ništa – također je odluka. U tom slučaju smatrajte našu suglasnost i podršku završenom.“, stoji u otvorenom pismu koje je za EKN Petrokemije  potpisao Davor Rakić, za DEMOS-HUS Petrokemije Jozo Bilobrk te za UHB Petrokemije Stjepan Šalković.

Suprimatelji ovog otvorenog pisma su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik  Kutine Zlatko Babić.

Izdvajamo