OZBILJNA SITUACIJA

Pismo uzdrmalo Dubravu: liječnici daju podršku kolegici, ali sada im se prijeti otkazom

Neslužbeno doznajemo i da je liječnica čije je pismo potreslo Hrvatsku pozvana na razgovor u sklopu unutarnjeg nadzora
Ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Pismo anonimne liječnice iz Kliničke bolnice Dubrava, koja je upozorila na dramatično stanje u Primarnom respiratornom centru (PRIC) za liječenje oboljelih od covida-19, snažno je odjeknulo u javnosti.

I dok građani na društvenim mrežama upućuju podršku anonimnoj liječnici, koja je svoj apel uputila Upravi KB-a Dubrava i koordinatoru PRIC-a, u dijelu medija fokus se usmjerava na njezin identitet, dovodi se u pitanje istinitost riječi koje je izrekla te se iznose sumnje da je ona poslala pismo u medije. No, kako smo već ranije naglasili, pismo koje je Jutarnji list prvi objavio nije poslala sama liječnica niti nas je ona osobno kontaktirala.

Tridesetak liječnika koji rade u Primarnom respiratornom centru, gdje se trenutno nalazi oko 200 oboljelih od covida-19, danas je potpisalo izjavu kojom potvrđuju istinitost riječi svoje kolegice o teškom stanju u PRIC-u. Ipak, kako doznajemo, ta izjava, naslovljena na ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića, koordinatora PRIC-a Ivicu Lukšića, predstojnicu Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Jasminku Peršec te predsjednika povjerenstva za Unutarnji nadzor Zorana Peršeca, nije urudžbirana.

Uprava oduzela izjavu?

Navodno je izjavu oduzela Uprava koja provjerava pravnu utemeljenost takvog izjašnjavanja liječnika PRIC-a kojima se, kako doznajemo, prijetilo i izvanrednim otkazom. Neslužbeno doznajemo i da je liječnica čije je pismo potreslo Hrvatsku pozvana na razgovor u sklopu unutarnjeg nadzora koji se provodi u KB-u Dubrava.

Podsjetimo, u pismu upućenom Upravi KB-a Dubrava i koordinatoru bolničkog liječenja dr. Ivici Lukšiću liječnica upozorava na nemoguće uvjete rada, zbog čega bolesnicima nije pružena adekvatna medicinska skrb te su narušena njihova prava.

"Svakodnevno bolesnici ne dobivaju obrok. Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj s imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelirala na problem, na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog 'potrošnje' opreme morala napustiti prostore RC-a, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjelu, međutim istima nije poznato je li bolesnik dobio ili nije dobio ručak", navela je liječnica u svom pismu. Upozorila je i na nedostatak lijekova. "U RC-u ne postoji adekvatna količina lijekova.

Inspekcija još traje

Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici te je bolesnici s metastatskim karcinomom u kosti radi bolova ordiniran Lupocet u dozi od 500 mg, koji je u tom trenutku bio jedini dostupni analgetik za koji smatram da nije adekvatan te ne može kupirati takve bolove", navela je liječnica čije je potresno pismo potaklo ministra zdravstva Vilija Beroša da u ponedjeljak u KB Dubrava pošalje zdravstvenu inspekciju.

Inspekcija je danas bila u tijeku te ministar Beroš nije želio detaljnije govoriti o preliminarnim zaključcima, no, na izravno pitanje, natuknuo je da, koliko zna, nisu pronađeni veći propusti, iako je situacija u toj bolnici - glavnoj za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 - ozbiljna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:01