PRIMANJA VOJNIKA

Plaća Hrvata u Kabulu duplo veća od američke

Hrvatski vojnik u Afganistanu mjesečno može zaraditi i do 18,5 tisuća kuna, dva puta više od kolega iz Amerike. No, SAD svojima pruža brojne dodatne beneficije
Velika Gorica, 140409.Zrakoplovna baza na Plesu.Hrvatsko - americki vojni tim otputovao je u misiju u Afganistan. Prije puta organizirano je zajednicko fotografiranje za novinare i fotoreportere. Hrvatski vojni tim prvi put putuje pod oznakama NATO saveza.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić/CROPIX

Ova godina za koalicijske snage u Afganistanu bila je vrlo teška. Deprimirajuća i očajna kada su u pitanju pogibije vojnika vodećih armija koje su u afganistanskim vrletima nositelji operacije ISAF, koja zapravo poodavno nije mirovna nego prava borbena operacija u kojoj talibani sve više drže ritam događanja na terenu, piše Slobodna Dalmacija .

Samo ove godine broj poginulih američkih vojnika popeo se na 226. Treći po brojnosti kontingent, njemački, do sada je ostao bez više od 50 mladih vojnika. Hrvatska ovoga trenutka u Afganistanu pod zastavom misije ima oko 300 vojnika koji, barem za sada, nisu bili izloženi većim opasnostima u kojima se glava gubi.

No, oni, zajedno sa suborcima iz SAD-a i Njemačke, kao i svim ostalim nacijama u afganistanskoj misiji, svakodnevno nose glavu u torbi. U ovoj ratnoj priči zanimala nas je komparacija plaće hrvatskog vojnika s plaćama koje imaju njegovi kolege iz spomenutih vojska.

Prema Zakonu i Uredbi o vrijednosti koeficijenata osobnog čina, za izračun plaće djelatne vojne osobe, te propisanoj bruto osnovici za obračun plaće u iznosu od 5108 kuna, najniža bruto plaća vojnika iznosi 6130 kuna, a najviša bruto plaća brigadira (najviši čin u misiji) iznosi 13.793 kuna.

Uz redovitu plaću pripadnici OS RH u misiji ISAF dobivaju i dodatak za sudjelovanje u međunarodnoj misiji koji iznosi 90 eura po danu. Ukupno, hrvatski pripadnik ISAF-a za mjesec dana može zaraditi 18 i pol tisuća kuna.

Imajući u vidu da se rotacija hrvatskog kontingenta vrši svakih 6 mjeseci, za pola godine boravka u Afganistanu vojnik može zaraditi više od 110 tisuća kuna. Uz to, svi pripadnici OS RH (bilo u Hrvatskoj ili u misiji) osigurani su od posljedica nesretnog slučaja.

Polica osiguranja za pripadnike u misiji ISAF pokriva četiri slučaja: smrt, invaliditet, dane spriječenosti za rad i dane provedene u bolnici kao posljedica nezgode.

U slučaju smrti vojnikova obitelj dobiva odštetu od 380 tisuća kuna. Za trajni invaliditet do 600 tisuća kuna, dnevna naknada za liječenje u bolnici 200 kuna i dnevna naknada za spriječenost za rad (bolovanje) 100 kuna.

Suprotno dojmu, obični američki vojnik u Afganistanu nema veću plaću od hrvatskog. Naime, “diči” se plaćom od 1294 dolara ili 6200 kuna, uz 225 dolara (malo više od 1000 kuna) mjesečnog dodatka za sudjelovanje u tzv.combat zoni.

Mjesečno na bankovni račun Obaminu vojniku tako sjedne plaća od minimalnih sedam tisuća kuna. Upola manje od hrvatskog vojnika! S druge strane, plaće časnika u širokom su rasponu.

Od poručničke koje iznosi oko 2500 dolara (12 tisuća kuna), do generalske, prvog ranga, oko sedam tisuća dolara (33 tisuće kuna). Iznosi odšteta za ranjavanje i pogibiju su također osjetno veći.

U slučaju ranjavanja, polica osiguranja iznosi 50 tisuća dolara, dok se odšteta u slučaju smrti kreće od 250 tisuća do pola milijuna dolara. Čini se da Vlada SAD-a više vrednuje smrt vlastitog vojnika negoli Hrvatska smrt svojega sina.

Ono što nemaju hrvatski vojnici imaju američki: 18 tisuća dolara godišnje mirovine za obitelj poginuloga, beneficije za plaćanje studija, više mjeseci plaćenog godišnjeg odmora, jeftiniji vrtići za djecu...

Zanimljivo je spomenuti kako su sve velike vojne baze SAD-a opremljene duty free shopovima s mnogo nižnim cijenama tehničkih i odjevnih predmeta nego u SAD-u. Za razliku od hrvatskog vojnika, američki je oslobođeni plaćanja i svih poreznih obveza na primanja.

Na dnevnicu od 90 eura, revna porezna služba hrvatskom vojniku odbije šest posto poreza!? To je, osim manjkave opreme i nedostatka kvalitetnijih vozila, jedna od glavnih pritužbi koje hrvatski vojnici iz opasnog Afganistana redovito adresiraju na Ministarstvo obrane RH.

Nijemcima najveće dnevnice

Dnevnica njemačkog vojnika u Afganistanu je 110 eura. U slučaju smrti, slijedi redovita mirovina za udovice, odnosno nasljednike, a ostalo ovisi individualno o osiguranju koje stradala osoba ima (npr. privatno životno ili bilo koje od mnoštva drugih osiguranja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:41