BITKA U SDP-u

PLAN DAVORA BERNARDIĆA Milanovićeve ljude poslali u izgubljenu bitku za čelne pozicije u Zagrebu, Splitu i Puli

Ranko Ostojić: Nema ispunjavanja želja. Gradski odbor SDP-a odlučit će o tome tko će biti kandidat, ali to neću biti ja
Milanka Opačić, Branko Grčić, Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Novo vodstvo SDP-a u bitku za lokalne izbore želi gurnuti dojučerašnje najbliže Milanovićeve suradnike i ljude koji prije nisu baš podržavali predsjednika Davora Bernardića, no stranački prvaci koji se sada spominju kao mogući kandidati za gradonačelnike ne žele ni čuti za to.

Prema zadnjim informacijama koje smo dobili iz vrha stranke, ozbiljno se razmišlja da na lokalne izbore u Splitu iziđu s Bernardićevim protukandidatom na unutarstranačkim izborima Rankom Ostojićem ili s bivšim potpredsjednikom Milanovićeve Vlade Brankom Grčićem, dok su se za Zagreb pojavile priče da bi SDP, uz već spominjanog Ivu Jelušića, mogao istaknuti Milanku Opačić. Bernardić bi rado vidio i Sabinu Glasovac u utrci za zadarskoga gradonačelnika, a Peđu Grbina u Puli.

Bliski suradnici Davora Bernardića kažu nam da je riječ o jakim kandidatima, mnogi od njih bili su potpredsjednici Vlade, prepoznatljivi su u lokalnim organizacijama, a sada je došlo vrijeme da stranci “vrate nešto”.

- Zašto ne bismo njih testirali? Razlika je kada ste na listi koju nosi Milanović ili kada ste sami. To su sve jaki ljudi i zašto ne? - pita se jedan visokopozicionirani izvor iz stranke.

Svi odbijaju

S druge strane, nekadašnji Milanovićevi ministri, kao i oni koji nisu bili u Vladi, ali su bili vrlo bliski bivšem šefu SDP-a, nisu baš zadovoljni ovim idejama. Ranka Ostojića smo pitali je li se možda predomislio u vezi sa Splitom, s obzirom na to da je nekoliko puta javno govorio kako nema ambiciju biti gradonačelnik, a takva želja sada postoji u vrhu stranke.

- Nema ispunjavanja želja. Gradski odbor SDP-a odlučit će o tome tko će biti kandidat, ali to neću biti ja - jasan je Ostojić.

Ni Milanka Opačić, govore nam izvori iz stranke, nije baš dobro primila informaciju da se ona spominje kao moguća kandidatkinja za Zagreb.

- To uopće nije realno jer Milanka se nikada nije bavila lokalnom politikom. Anka Mrak već godinu dana razgovara s ljudima po zagrebačkim kvartovima i vodi kampanju. Postoje ljudi, poput Dana Špicera, ali i Davora Bernardića, koji su dugo godina bili u Skupštini i sigurno puno više znaju o tim temama od Milanke - kaže jedan SDP-ovac.

Djetinjasto i glupo

Pitamo ga znači li to da se Bernardić na ovaj način rješava Milanovićevih kadrova, gurajući ih u unaprijed izgubljene bitke?

- Je li poanta da netko pogine ili je poanta osvojiti vlast? Ako je poanta da se riješe jednog dijela bivših ministara na taj način, onda bi bilo bolje da se dogovore da se maknu i to je to. Ovo je djetinjasto i glupo - kaže naš sugovornik.

Sabina Glasovac, pak, kaže kako će odluku o tome tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika Zadra donijeti gradska organizacija, da vrh stranke s njom o tome nije razgovarao.

- Moja organizacija još nije odredila kandidata. Jedino ako vrh stranke ne namjerava određivati kandidate. Koliko me pamćenje služi, predsjednik stranke Bernardić se tome godinama, pa i u kampanji oštro protivio. Ne znam što se u međuvremenu promijenilo, ako se promijenilo. O toj ideji doznajem iz medija, a to nije baš uobičajen i normalan način komunikacije vrha stranke s predsjednicima organizacija - kaže Glasovac.

Gradonačelnik splita

I Grčić je više puta javno rekao kako nema ambiciju ulaziti u utrku za splitskog gradonačelnika.

Je li se u međuvremenu nešto promijenilo?

Izvori iz splitskog SDP-a kažu da vjerojatno nije, da sa 90-postotnom sigurnošću mogu reći da neće pristati na to jer se želi baviti nacionalnom politikom u Saboru, iako...

- Branko je dobio 5500 preferencijalnih glasova u Splitu, ima neki potencijal, a i stranka dobro stoji, jer smo drugi po rejtingu. Ranko i on će poduprijeti listu, vjerojatno s nekih nižih mjesta, i aktivno sudjelovati u kampanji te time pomoći stranci, ali su više puta obojica rekli da se ne vide u toj priči. SDP s HNS-om ima veliku šansu sa zajedničkim kandidatom ući u drugi krug i ne smije je prokockati - kaže naš sugovornik.

Sigurni kandidati

U SDP-u zasad sigurno znaju kandidate za one sredine gdje brane mandat. Tako će u bitku za Rijeku ponovno Vojko Obersnel, u Sisku će to opet biti Kristina Ikić Baniček, u Čakovcu Stjepan Kovač, a u Koprivnici Mišel Jakšić. Branit će i Primorsko-goransku županiju sa Zlatkom Komadinom, kao i Krapinsko-zagorsku sa Željkom Kolarom. Ovaj će tjedan Bernardić razgovarati i s potencijalnim koalicijskom partnerima iz HNS-a, HSS-a, HSU i IDS-a o mogućoj suradnji na lokalnim izborima. Plan je obraniti postojeće sredine gdje su na vlasti, fokusirati se na one koje mogu dobiti i odrediti gdje će ići sa svojim kandidatima, a gdje će podržati kandidate koalicijskih partnera ili nezavisne.

- Očekujemo od lokalnih organizacija da daju prijedloge - kažu na Iblerovu trgu.

Sada je gotovo sigurno da će SDP i u Splitu i u Zagrebu imati stranačke kandidate. Kada je riječ o Splitu, tamošnja organizacija na čelu s Darkom Parićem bila je spremna podržati Marijanu Puljak, ali se na kraju nisu uspjeli dogovoriti. Dogovor nije postignut jer su uvjeti za SDP bili neprihvatljivi. Puljak, naime, nije imala ništa protiv ideje da SDP pozove svoje birače da glasaju za nju, ali nije htjela da ispod njezina imena stoji SDP niti se htjela dogovarati o zamjeničkim mjestima. Ideja je bila da ona bude zajednička kandidatkinja, da idu odvojeno s listama za Gradsko vijeće, a da SDP da jednog do dva zamjenika.

U iduća dva tjedna sdp želi ponovno aktivirati stranačke savjete: SDP želi istaknute intelektualce s ljevice uključiti u rad stranke

SDP u iduća dva tjedna želi ponovno aktivirati stranačke savjete, koji se nisu sastali još od 2011., pa su tako već dogovorili suradnju s istaknutom kazališnom redateljicom Snježanom Banović koja će voditi savjet za kulturu, a potpredsjednik stranke Rajko Ostojić danas će se naći s Antunom Vujićem koji će im također pomagati u definiranju politike, ali s obzirom na to da je član HHO-a, neće se moći aktivno baviti politikom.

Na mjestu šefa SDP-ova think tanka za ekonomiju trebao biti biti Josip Tica, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji sada vodi savjet zagrebačkog SDP-a za gospodarstvo.

Prof. Ivan Koprić, neosporni autoritet za javnu i lokalnu upravu s Pravnom fakulteta u Zagrebu, trebao bi voditi savjet u tom području, a u savjetu za politički sustav i međunarodne odnose SDP bi volio vidjeti profesore s Fakulteta političkih znanosti Branka Caratana, Damira Grubišu, Ivana Grdešića te Berta Šalaja. Grubiša i Grdešić ujedno su i veleposlanici pa će trebati vidjeti s njima mogu li uopće biti u stranačkom savjetu.

Davor Bernardić zasigurno će razgovarati i s Vjeranom Zuppom, iako je on kritizirao njegov izbor za predsjednika, a savjet za obrazovanje i znanost mogao bi voditi Gvozden Flego, ali ovisno o njegovim daljnjim poslovnim aktivnostima, dok bi se Spomenka Abveršek mogla baviti sindikalnom scenom.

Formirat će se i potpuno novi savjet, i to za istraživanje, razvoj i inovacije. Predsjednik nije još određen, prvo će se složiti ekipa, a kako poručuju iz SDP-a, to neće biti nikakva Vlada u sjeni, nego će stručnjaci komunicirati njihove politike, koje će potom koristiti i Klub zastupnika SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:19