SUSRET U BANSKIM DVORIMA

Plenković i Pejčinović Burić razgovarali s predsjednikom vlade Baden-Württemberga

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s Winfriedom Kretschmannom, predsjednikom Vlade Savezne zemlje Baden-Wurttemberg.
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak s predsjednikom vlade Baden-Württemberga Winfriedom Kretschmannom o gospodarskoj suradnji i odnosima Hrvatske i te njemačke njemačke savezne pokrajine, a s njemačkim dužnosnikom odvojeno se sastala i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Plenković i Kretschmann su u Banskim dvorima u Zagrebu razgovarali o gospodarskoj suradnji, koja ukupno iznosi oko milijardu eura, s posebnim naglaskom na ICT industriji i investicijama, kao i o situaciji u regiji te budućnosti Europske unije, priopćio je ured Vlade.

Na sastanku, na kojem su uz premijera bile ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. istaknuti su tradicionalno vrlo dobri odnosi Hrvatske i Njemačke, a hrvatski premijer je posebno pohvalio aktivnosti kroz Zajedničku komisiju Hrvatske i Baden-Württemberga, osnovanu 2005. godine.

"Brojna hrvatska dijaspora u Baden-Württembergu dodatna je spona u našim dobrim odnosima“, ocijenio je hrvatski premijer i zahvalio na materijalnoj potpori kulturnim i obrazovnim projektima hrvatske zajednice.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i suorganizaciju foruma "Regija u tranziciji – Europa kao prilika“, koji je u srijedu održan u Vukovaru. "Smatramo da se radi o korisnom doprinosu daljnjem razvoju regionalne suradnje u sklopu Strategije Europske unije za Dunavsku regiju“, rekao je predsjednik hrvatske vlade.

S predsjednikom vlade Baden-Württemberga u četvrtak se sastala i potpredsjednica lade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić, a u razgovoru su potvrđeni dobri bilateralni odnosi i istaknuta važnost daljnjeg razvoja suradnje s pokrajinom Baden-Württemberg, u kojoj prema službenim podacima živi 112 tisuća hrvatskih državljana.

Pejčinović Burić i Kretschmann su razgovarali o suradnji u okviru Strategije EU-a za dunavsku regiju i mogućnostima jačanja bilateralne gospodarske suradnje.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o budućem razvoju Europske unije i europskim integracijama zemalja jugoistočne Europe. Ministrica Pejčinović Burić istaknula je potporu Hrvatske državama jugoistočne Europe u njihovim euro-integracijskim procesima, s posebnim naglaskom na status hrvatskog naroda u BiH, priopćila je Služba za odnose s javnošću ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44