SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM

PLENKOVIĆ IDE NA SKUP U DAVOSU NA KOJI DOLAZI GLOBALNA ELITA Doznali smo s kim će se hrvatski premijer sve sastati, u fokusu je susret s Netanyahuom

 
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Premijer Andrej Plenković u četvrtak, prvog dana sudjelovanja na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, susrest će se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a očekuje se da će biti govora i o ponudi Izraela za kupnju vojnih aviona. Isto tako se očekuje da će Plenković ponoviti poziv da Netanyahu posjeti Hrvatsku, kao znak dobrih odnosa dviju država.

Bit će to i prilika da se razgovara o daljnjem nastavku gospodarske suradnje Hrvatske i Izraela, prije svega kada je riječ o visokim tehnologijama i IT sektoru. Plenković je prije godinu dana bio u Izraelu, a ovaj susret bit će i prilika da se razgovara o projektima za koje su zainteresirane obje države.

Ovogodišnji skup u Davosu na kojem će se govoriti o zajedničkoj budućnosti u razjedinjenom svijetu okuplja brojne svjetske državnike, a govor će održati i Donald Trump. Bit će prvi američki predsjednik koji dolazi u švicarske Alpe nakon Clintona koji je tu bio 2000. godine.

Hrvatski premijer ima predviđene brojne bilateralne susrete s državnicima koji će sudjelovati na gospodarskom forumu, a sudjelovat će i na nekoliko panela koji su predviđeni u Davosu. Posebno zanimanje tako vlada za raspravu oko mogućnosti koje ima Europa u današnjem svijetu, o čemu će govoriti i Plenković.

Inače, premijera sljedećih mjesec dana čeka i prava diplomatska ofenziva i razgovori s brojnim europskim i svjetskim čelnicima, pa će se 14. veljače u Bruxellesu sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i svim europskim povjerenicima. Razgovarat će se o brojnim aktualnim pitanjima, među ostalim i o hrvatsko-slovenskim odnosima nakon arbitražne presude.

Premijer će 2. veljače primiti sve veleposlanike zemalja članica EU, a 6. veljače sudjelovat će u Strasbourgu na sastanku s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom te govoriti u Europskom parlamentu tijekom plenarne sjednice o budućnosti Europe i sudjelovati u raspravi. Do sada je bio običaj da Parlament zove predsjednike država u takvim prilikama, a Plenković je drugi premijer koji je dobio poziv da održi govor i sudjeluje sa zastupnicima u raspravi.

Premijer će iskoristiti i boravak u Davosu da se susretne s brojnim šefovima velikih kompanija kako bi se razgovaralo o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. “Premijerova je želja da u svim razgovorima koje bude imao od Davosa nadalje europskim i svjetskim političarima iskaže stavove Hrvatske oko najvažnijih tema, a posebno o otvorenosti Hrvatske za investicije”, tvrde u Banskim dvorima.

Tako će se u Davosu Plenković sastati i s predsjednicima i direktorima velikih svjetskih kompanija, među kojima su Matt Brittin, operativni predsjednik Googlea za Europu, te Gillian Tans, predsjednica Bookinga, i Ferit Şahenk, prvi čovjek Dogus grupe koja je imala niz investicija u Hrvatskoj. Predviđen je i razgovor s Wernerom Hoyerom, predsjednikom Europske investicijske banke i dr. Christophom Franzom, predsjednikom Upravnog odbora tvrtke Hoffmann-La Roche.

U Davos dolaze i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Theresa May, brojni premijeri iz EU, te predsjednici država, od Poljske, Ukrajine, Zimbabvea. Plenković će sudjelovati i na panelu “Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana” na kojem će biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a predviđen je i susret s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

S posebnim se, naravno, zanimanjem očekuje Trumpov istup, pogotovo kad je riječ o pitanjima globalizacije i ekonomske suradnje svjetskih velesila. U švicarskom zimovalištu zbog Trumpova dolaska vladaju izuzetne sigurnosne mjere, pa je bez odgovarajućih dozvola gotovo nemoguće ući u Davos i izaći iz njega.

U prvom govoru nakon otvaranja summita premijer Indije, zemlje s najbržim rastućim gospodarstvom, Narendra Modi je rekao da su izazovi s kojima se susreće današnji svijet zastrašujući i da je najveća opasnost što zemlje nisu uspjele postići dogovor o zaštiti okoliša. Velika prijetnja je i terorizam i odbacivanje globalizacije kada mnoga društva postaju usredotočena samo na sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:16