NOVI HRVATSKI POVJERENIK U EU

Plenković ima dva dana da izabere kandidata, u igri Dubravka Šuica

Zdravko Marić, Dubravka Šuica i Davor Božinović
 CROPIX

- Nitko ne zna tko bi mogli biti hrvatski kandidati za povjerenika u Europskoj komisiji. A kako se premijer Andrej Plenković u zadnje vrijeme bavi problemima u Vladi i njezinom rekonstrukcijom, uvjeren sam da nema koncentracije i za ovu temu - kaže osoba iz HDZ-a koja smatra da je Hrvatska već trebala odrediti kandidate za povjerenike i izboriti se za područje koje će pokrivati.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen traži od vlada da joj dostave dva imena, kandidata i kandidatkinje, a navodno bi ih već za nekoliko dana željela imati na stolu.

Bolji start

Sugovornik iz vrha HDZ-a s bogatim diplomatskim iskustvom kaže da Plenković mora prvo riješiti Vladu, ali ne smije zapostaviti ni pitanje povjerenika. Iz razgovora s više osoba upućenih u ove teme, ali i prilike u HDZ-u, proizlazi da Plenković nema na raspolaganju previše kvalitetnih kandidata koji bi nakon SDP-ovca Nevena Mimice mogli postati članovi Europske komisije, a kao osobe koje su kompetentne za tu dužnost spominjali su se ministar financija Zdravko Marić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica.

Drugo važno pitanje koje tek treba riješiti odnosi se na resor koji će naš povjerenik pokrivati. HDZ-ovci s kojima smo razgovarali smatraju da smo sada u boljoj poziciji nego prije pet godina kada je Mimica poslan za povjerenika, i to zbog Plenkovićeve uloge u pregovorima pri određivanju novog predsjednika(ce) Komisije. - Naš je premijer ojačao svoju poziciju unutar grupacije Pučana, a zbog toga što je bio u grupi koja je uspjela oboriti dogovor Macron-Merkel, što je omogućilo da se za predsjednicu Komisije izabere Ursula von der Leyen, ima bolji start u pregovorima - kaže naš sugovornik koji smatra da bismo trebali tražiti važnije područje, i to gospodarsko-financijsko. No, treba nam i osoba koja bi se u tome dobro snašla, a tu naš sugovornik vidi ministra financija Marića.

I bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova, SDP-ovac Joško Klisović, smatra da bi Zdravko Marić bio dobar povjerenik, no navodi kako smatra da nitko osim Plenkovića neće znati ime hrvatskog kandidata te da će ga premijer izgovoriti u posljednji čas. - Većina država je istaknula područja koja žele za svoje povjerenike, a dobro je i ako je točna informacija da je Plenković tražio regionalnu suradnju - kaže Klisović.

- Pitanje je može li Plenković ispregovarati dobru poziciju. Treba vidjeti što su naši ciljevi, je li to transport, energetika, vanjski poslovi, proširenje - kaže SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula i navodi kako nije siguran da Plenković s povjerenikom neće rješavati unutarstranačke odnose, što, naglašava, nikako ne bi bilo dobro.

Bez temelja

Naši sugovornici iz SDP-a, ali i oni iz HDZ-a kažu da nagađanja kako bi Gabrijela Žalac mogla dobiti funkciju u EK nemaju temelja jer nema šanse da bi prošla saslušanja pred odborima. Nitko od ministara koji su opterećeni aferama nema šanse postati povjerenik, tvrde naši sugovornici, a dio njih navodi da bi čak i Mariću mogla biti problem povezanost s Agrokorom.

Neki od sugovornika iz HDZ-a smatraju da su migracije dugoročno mnogo važnija tema, i to od posebnog interesa za Hrvatsku.

Kompleksni odnosi

- Migracije su iznimno važne, a Božinović bi bio odličan kandidat i bio bi odlično prihvaćen. Migracije i međunarodni terorizam su izazovi s kojima ćemo se suočavati, a tu nema nikoga boljeg od Božinovića - ističe osoba iz vrha HDZ-a. No, odmah napominje kako je prilično siguran da Božinović neće otići u Bruxelles jer je Plenkoviću, u vrlo kompleksnim političkim odnosima koje ima kod kuće, mnogo važniji u Zagrebu. - Ne mogu zamisliti da bi Plenković u ovom trenutku dao nekome drugom da preuzme MUP - smatra taj HDZ-ovac.

Već se prije spekuliralo s imenom Dubravke Šuice, čiji bi odlazak u EK omogućio Sunčani Glavak da ipak uđe u Parlament Europske unije, ali kao zamjena Šuici. Sugovornici iz HDZ-a za Šuicu kažu da jako dobro poznaje Parlament i politiku EU te da bi bila dobra za poziciju kakvu je obnašao Mimica, ali ne i za područje koje bi bilo uže vezano uz financije i gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:27