RAZGOVOR ZA HRT

PLENKOVIĆ 'Imam jednu novu i vama ekskluzivnu vijest: kinesko izaslanstvo uskoro stiže u naša brodogradilišta. Imam još jednu ekskluzivu...'

Andrej Plenković
 HRT

Hrvatski premijer Andrej Plenković večeras je u HRT-ovom Dnevniku u velikom intervjuu otkrio dvije, kako ih je sam nazvao, ekskluzivne vijesti.

- Imam jednu novu vijest i vama ekskluzivnu vijest. Upravo su nam javili kineski prijatelji da će predsjednik uprave China Ship Building Corporation, čovjek kojeg je kontaktirao premijer Li Keqiang prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, slijedom razgovora koje smo imali na tu temu, doći u Hrvatsku zajedno s najvišim izaslanstvom u razdoblju između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji, izjavio je Plenković.

Kaže da je hrvatska strana učinila sve da zainteresira kineske partnere tijekom njihovog nedavnog boravka u našoj zemlji.

- Ne iznenađuje me njihova odluka da dođu u Hrvatsku. Kina je najveći naručitelj i graditelj brodova na svjetskom tržištu, kaže Plenković.

Uvjerava da je premijer Li bio oduševljen Hrvatskom. - Predstavili smo Hrvatsku budućnosti, inovacija, digitalnog društva..., kaže premijer.

No, ovdje nije bio kraj ekskluzivnim vijestima.

- Još jedna ekskluzivna vijest: prema incijalnim informacijama koje imamo od Eurostata i prema našim podacima, unatoč plaćenim 2,5 milijardi kuna u 2018. za jamstva za brodogradilišta uljanik i 3. maj naš će proračun ponovno biti u suficitu oko 756 milijuna kuna prema podacima kojima baratamo. Da nije bilo tih isplata, suficit bi bio veći u 2018. nego 2017. Naša fiskalna konsolidacija daje rezultate. U društvu smo s Njemačkom, Francuskom, rekao je premijer.

- Sutra (na sjednici Vlade) idemo s dokumentom koji je cjelovit i koji ima tri ključna cilja - bolje poslovno okruženje, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada i jačanje konsolidacije javnih financija, 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti. Sve strukturne reforme su u tom dokumentu, želimo da on bude motor provedbe programa Vlade, ispunjavanja onoga što smo preuzeli u kontekstu europskog semestra, zajedničkog ekonomskog upravljanja Europom, rekao je premijer.

Dodao je da na Vladu ide i program konvergencije.

Nastavit ćemo sa smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u, sada smo na 74,6%, idemo prema 62% 2022., što je jedan od naših ciljeva u ispunjavanju strategije uvođenja eura. Procjena rasta je 2,2%, zdravi rast na temelju vrlo zdravog vođenja javnih financija i ekonomske politike, rekao je.

Na pitanje je li 2018. mogla proći bolje što se tiče reformi, rekao je da je reforma mirovinskog sustava ostvarila temeljne ciljeve - da će mirovine biti veće, porast je od 7,5%. Kaže da je osobno u razgovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem inzistirao da nema diskriminacije među umirovljenicima.

- Smanjujemo izdvajanja iz doprinosa i poreza za mirovinski sustav u godinama koje su pred nama, rekao je. Ponovio je da je dobna granica od 67 godina za odlazak u mirovinu ostavština SDP-ove vlade.

Za reformu državnog inspektorata kazao je da je to ogromna reforma koja ide u prilog boljem tretmanu onih koji su predmet nadzora. - Učinili smo veliki iskorak koji će se pokazati vrlo koristan.

Nadalje je naveo poreznu reformu, treći val, i reformu smanjivanja administrativnih barijera, kojima su u dvije i pol godine ukupno rasterećeni i građani i gospodarstvo za 8,5 milijardi kuna.

- Bilo je napretka i u reformi obrazovanja, dogovorili smo sve kurikulume, nastavlja se reforma zdravstvenog sustava, pravosuđa, decentralizacija, reforma državne uprave, spajanje državne uprave sa županijama, rekao je.

Na pitanje hoće li se u stranci raspravljati o Milijanu Brkiću, rekao je da će se nakon Uskrsa održati stranački sastanci na kojima će i to biti tema.

Sutra će na Vladi biti usvojen zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi katedrale Notre-Dame, najavio je premijer za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:59