IŠČLANJENJE IZ EU

Plenković kaže da je Hrvatska otvorena za produljenje roka za brexit

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Hrvatska je otvorena za produljenje roka za izlazak Britanije iz EU, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković izrazivši nezadovoljstvo zbog situacije oko brexita koju smatra primjerom zloporabe referenduma u javnom prostoru i kampanji.

"Mi smo otvoreni i za produljenje tog roka...", rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara bi li Hrvatska bila voljna prihvatiti produljenje roka za brexit.

To produljenje roka, po njegovom mišljenju, može imati dva scenarija: prvi je kraći rok koji bi do europskih izbora ili eventualno do 1. srpnja dao zadnju šansu da se dogovori uređeni brexit, a drugi je dulji rok, ali tada se otvara niz pitanja poput sastava Europskog parlamenta. U slučaju potrebe za produljenjem roka, Plenković bi želio da on bude kraći.

"Ovo što se događa u Ujedinjenoj Kraljevini je jako dobar primjer, i vrlo je važno da hrvatska javnost to razumije, kada se zlorabi u javnom prostoru i kampanji jedan referendum", izjavio je novinarima na obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske i Svjetske banke.

Kazao je da je biračima na referendumu 2016. iznesen niz informacija koje su ih preplašile, a koje su bile bajke, netočnosti i laži, te da je zbog toga većina birača podržala izlazak iz EU.

Podsjetio je da je tada i premijerka Theresa May bila za ostanak kao i njezin prethodnik David Cameron koji je, kako je rekao, napravio "krivu političku procjenu jer je dao prostora čovjeku poput Nigela Faragea... koji ima agendu rušenja, a ta rušilačka agenda je nažalost uspjela".

Plenković je kazao da većinsku volju naroda treba poštovati, ali da je ona loša za Britance. "Danas moraju živjeti s čim? Da su dvije i pol godine država koja se bavi samo jednom temom. Nema druge teme. To je jedna od pet top ekonomija svijeta, stalna članica Vijeća sigurnosti, nuklearna sila, prvak svijeta u slobodnoj trgovini. Oni se bave sami sobom", rekao je.

Plenković kaže da je EU sa svoje strane učinio sve što je mogao za uređeni brexit.

"Stavili smo kvalitetan ugovor o povlačenju, dali smo ambicioznu političku deklaraciju. Jučer smo dali dodatna pravna jamstva za tzv. irski 'backstop' gdje oni ne žele da im ova situacija destabilizira ono što su oni pokrpali u zadnjih 21 godinu nakon Sporazuma na Veliki petak iz 1998., međutim ni to nije prošlo. Oni se boje da ostanu zarobljeni u nekakvoj carinskoj uniji."

U utorak je britanski parlament drugi put odbio prijedlog sporazuma o "razvodu" što ga je premijerka May ispregovarala s Bruxellesom, iako je u međuvremenu ishodila neke ustupke. Danas će zastupnici glasati o tome hoće li njihova zemlja za dva tjedna izaći iz Unije bez sporazuma.

Plenković smatra da će zastupnici vrlo vjerojatno odbiti izlazak bez sporazuma, a onda preostaje da eventualno odluče tražiti produljenje roka.

"Dvije i pol godine pregovaramo o nečemu i uz sve napore... ne možemo nikako iz Londona dobiti nekakav jasan signal. Ja bih volio da taj signal bude jasan, da on nudi rješenje, međutim ono što mi trenutno vidimo su nove i nove razine problema", ocijenio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:17