NAKON SASTANKA

PLENKOVIĆ 'Konzultacije s Macronom su izrazito korisne i pravodobne'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković
 GONZALO FUENTES / AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak svoj sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom izrazito korisnim i pravodobnim na samom početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

"Danas smo održali konzultacije o glavnim izazovima hrvatskog predsjedanja. Temeljito smo razgovarali o daljnjim koracima u pogledu Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), o pripremama za sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu, pitanjima proširenja, brexitu, pripremi Konferencije o budućnosti Europe te o bilateralnim odnosima. Ocjenjujemo ove konzultacije izrazito korisnim i pravodobnim na početku našeg predsjedanja", rekao je Plenković, koji je s Macronom imao radni ručak u Elizejskoj palači.

Plenković i Macron zajedno su dali izjave novinarima prije radnog ručka. Macron je istaknuo da želi raditi na jačanju bilateralnih odnosa.

"Imat ćemo prigodu razgovarati i o bilateralnim odnosima. I jedan i drugi ih želimo produbiti. Želim reći kako je vaš francuski savršen kao i vaša privrženost našoj zemlji u kojoj ste proveli neko vrijeme", rekao je Macron obraćajući se Plenkoviću. Najavio je da namjerava, osim što će doći u Zagreb na samit u svibnju, doći i u bilateralni uzvratni posjet u Hrvatsku.

"Današnji sastanak je prigoda da dodatno osnažimo bilateralne odnose između Francuske i Hrvatske, da unaprijedimo visoki stupanj međusobnog poštovanja i dijaloga. Hrvatska i Francuska imaju godišnju razmjenu vrijednu oko milijardu eura, Francuska je deveti investitor u Hrvatskoj, a prošle je godine u Hrvatsku došlo 650 tisuća francuskih turista", rekao je Plenković.

Govoreći o pitanju proširenja, Plenković je rekao da je s Macronom razgovarao o promjeni metodologije pristupnog procesa, što Francuska smatra preduvjetom za svoj pristanak na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Europska komisija bi trebala još tijekom ovoga mjeseca izići s prijedlogom promjena pristupnog procesa, a u veljači objaviti dodatno izvješće o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Želimo da se i prije samita u Zagrebu kreira ozračje kako bi one zemlje koje su imale rezerve mogle pristati na nastavak pristupnog procesa. To je bila bit našeg razgovora o ovoj temi", rekao je Plenković.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako želi da samit u Zagreb bude uspješan te da je promjena metodologije pregovaračkog procesa preduvjet za otvaranje pregovora s kandidatskim zemljama.

"Dijelim vaše nastojanje da se sastanku na vrhu u svibnju u Zagrebu postigne jedinstvo i da bude uspješan za Europu. Francuska je predložila novu metodu da proces proširenja ne bude samo birokratski proces, nego istinski politički put prema naprijed, koji se može i ubrzati i učiniti reverzibilnim, koji sadrži uvjete ali i konkretne koristi za kandidatske zemlje", rekao je Macron.

Francuska je na samitu u listopadu prošle godine zajedno s Nizozemskom blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska, koja je 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, želi deblokirati taj proces jer smatra da europska perspektiva za zemlje jugoistočne Europe nema alternative.

"Drago mi je što je predsjednik Macron iskazao optimizam u pogledu uspjeha zagrebačkog samita. Za nas je taj sastanak iznimno bitan. U našem je interesu da te države budu stabilne, da poduzimaju gospodarske i socijalne reforme", rekao je Plenković.

Macron je poželio Plenkoviću uspješno predsjedanje Vijećem EU-a. Posebno je istaknuo potrebu da se čim prije počne djelovati u području klimatskih promjena i da se za zacrtani cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. što prije počnu donositi mjere za dostizanje toga cilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:26