'KLASIČNA OPSTRUKCIJA SABORA'

PLENKOVIĆ 'Mostovi amandmani na Zakon o financiranju političkih aktivnosti su nepotrebni i besmisleni. Što se mene tiče, i 4 milijuna kuna je malo'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u petak kasno navečer stigao je u Sabor dok se raspravljalo o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendume da bi, kako je kazao, izrazio solidarnost sa zastupnicima koji će glasovati o zakonima koji se odnose na financiranje političkih aktivnosti političkih stranaka.

Mostovu dvodnevnu akciju sa 888 amandmana na zakonski prijedlog ocijenio je nepotrebnom, besmislenom i protivnom interesu građana.

„Vidim da se nastoji rušiti nešto što je racionalno, razumno, nužno, potrebno da bi cijela kampanja za europske izbore dobila odgovarajuću vidljivost, povećati sredstva za tu kampanju. To nije nikakva neracionalna odluka, naprotiv“, poručio je premijer.

„Ako je ovaj današnji okvir na samo milijun i pol kuna za cijelu Hrvatsku jednak onome što je predviđeno za jednu izbornu jedinicu za izbore za Sabor, onda to govorim kao netko tko je dva puta prošao tu kampanju i to po 45 dana, što će se ponovno dogoditi i sada. To su jako duge kampanje, najdulje koje imamo i ta sredstva su apsolutno ispod svih minimuma onoga što je bitno da se osvijesti da izbori postoje, što su europske teme pa da i mediji i javnost budu više senzibilizirani da u tim izborima sudjeluje. Mislim da time radimo ispravak jedne velike nepravde koja je postojala svo ovo vrijeme“, smatra Plenković.

„Inzistiranjem na 'filibusteringu' mostovci su stavljali nepotrebne, besmislene, banalne, krive, loše amandmane, protiv interesa građana, i to po nekoliko puta kopirane da bi postigli - što? Da bi pokazali da je postojeći sustav možda dobar pa da ga ne moramo mijenjati. Ništa se ne mijenja u izbornim pravilima, dapače, iste uvjete imaju sve stranke, a građani će biti senzibiliziraniji na europske teme ako je ta kampanja vidljiva“, kazao je.

Dodao je da nema zemlje koja je do sada imala tako mali okvir sredstava za kampanju za europske izbore.

„Za izbore za Sabor smo imali 15 milijuna kuna za kampanju koja je trajala 22 dana, a ova će kampanja trajati otprilike 45 dana za jedan mali ficlek tog iznosa. To nije dovoljno i nije dobro za demokraciju. Što se mene tiče, i četiri milijuna kuna su malo, trebalo je imati više, upoznati javnost s temama, snažno govoriti o onome što je bitno, o onome što su bile danas teme Europskog vijeća. Ovo je način da kompenziramo sve te važne teme jer su one bit“, upozorio je premijer.

Jandroković: Klasična opstrukcija Sabora

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pojasnio je da Most je u stvari podnio 75 amandmana puta 12.

„Radili smo 38 sati. Vi pitate je li normalno da radimo 38 sati. S obzirom da je sa strane Mosta došao takav zahtjev, on je proceduralno ispravan i mi smo ga ispoštovali. Međutim, da smo mi radili u normalnom ritmu, mi bismo cijeli ovaj tjedan raspravljali o amandmanima“, dodao je.

„To je klasična opstrukcija Sabora, oni su pošli za jednom metodom odugovlačenja, nadali su se da ćemo se mi umoriti, međutim mi smo uzvratili jednim legitimnim potezom, a to je da amandmane odradimo ovako u komadu. Ovo je klasična politička borba, koliko je to smisleno, procijenit će sami građani, ali ne bih volio da krivica i odgovornost za to što to toliko traje bude prenešena na HDZ i vodstvo Sabora jer ovo je bila inicijativa Mosta. Ovdje nije bilo 900 smislenih amandmana nego ih je bilo 75 i to smo mogli odraditi da je bilo želje s njihove strane u jednom danu“, zaključio je Jandroković.

Hrvatski sabor donio je u petak navečer, nakon najduljeg izjašnjavanja o amandmanima u modernom saborovanju, Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Nakon maratonske rasprave, zakon je donijet s 81 glasom za. Mostovi zastupnici uoči glasovanja napustili su sabornicu i nisu sudjelovali u glasovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:34