U SLAVONSKOM BRODU

PLENKOVIĆ NA DANU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE 'Dva mosta na Savi i Luka Brod omogućit će brzi razvoj županije'

 Emica Elvedji / CROPIX

Hrvatska će razlike s razvijenijim članicama Europske unije iznivelirati za petnaestak godina, rekao je u utorak u Slavonskom Brodu predsjednik Vlade Andrej Plenković, a među projektima koji su danas najavljeni i koji će omogućiti brži razvoj Brodsko-posavske županije, su i dva mosta na Savi u Svilaju i Staroj Gradiški, te Luka Brod.

Važno je da Vlade i lokalna samouprava učini sve na stvaranju uvjeta za gospodarski razvoj koji će zaustaviti odlazak građana Hrvatske u razvijenije članice EU, dodao je.

Jedan od načina na koji Vlada nastoji poboljšati situaciju u istočnom dijelu Hrvatske je i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, rekao je premijer Plenković u Slavonskom Brodu, na svečanosti u povodu Dana Brodsko-posavske županije, a uoči 8. sjednice Savjeta danas u Novoj Gradiški.

Premijer je istaknuo da Vlada ne zatvara oči pred problemima koji postoje u ovom dijelu Hrvatske, a posebno je naglasio negativan prirodni prirast, te odlazak građana u druge razvijenije članice Europske unije.

"Barijere su nestale, danas sjednete u auto i možete otići raditi u bilo koju članicu EU. Činjenica da su tamo veće prosječne plaće, nas tjera kao Vladu da što prije uhvatimo korak. Za to imamo petnaestak godina. Te godine su za nas ključne, tada ćemo ostvariti svoj temeljni cilj da živimo kvalitetnije i jednako dobro kao i oni koji su imali tu šansu u odnosu na Hrvatsku", rekao je Plenković.

Poticaj bržem lokalnom razvoju, naglasio je, trebala bi dati i fiskalna decentralizacija koja omogućava lokalnim upravama da ciljano usmjere sredstva u projekte za koje one smatraju da su važne.

Mjerama fiskalne decentralizacije koje je poduzela Vlada, na lokalnom nivou ostavljeno je više od 2,3 milijarde kuna. Brodsko-posavska županija, tamošnji gradovi i općine tako su uvećali svoje proračune za više od 100 milijuna kuna. Ovo povećanje proračuna usmjereno je u razvojne projekte i gospodarstvo, rekao je Danije Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Ovim sredstvima poboljšani su i uvjeti za bolje korištenje sredstava fondova Europske unije.

"Do 5 travnja 2019. godine u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Brodsko-posavskoj županiji je ugovoreno projekta u vrijednosti 1,2 milijarde kuna. Najveću projekti vezani su za obrazovanje. Obnovljeno je 15 škola, a u 2018.čak deset. Vrijednoost radova je 32 milijuna kuna. Novi projekti u pripremi obnove škola vrijedni su 29,7 milijuna kuna", rekao je župan Marušić, podsjećajući i na projekt navodnjavanja u Orubici vrijedan 45 milijuna kuna.

Vezano uz obrazovanje u Brodsko-posavskoj županiji i predsjednik Vlade Plenković i župan Danijel Marušić kao važan segment u narednom vremenu istakli su Sveučilište Slavonski Brod, čiji praktični početak rada stanovnici ove županije još čekaju.

Među projektima koji su u utorak najavljeni, a trebali bi omogućiti brži razvoj Brodsko-posavske županije su i dva mosta na Savi u Svilaju i Staroj Gradiški, te Luka Brod. Ove investicije trebale bi omogućiti bolje korištenje potencijala Brodsko-posavske županije kao prostora na kojem se sijeku važi prometni koridori.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je u ožujku 2017. godine, kao savjetodavno tijelo Vlade RH na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru i Pakracu, a današnjom u Novoj Gradiški savjet obilježava dvije godine rada.

Predsjednik Vlade Plenković ranije danas u Slavonskom Brodu je položio vijenac ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Plenković: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dobrim tempom naprijed

Predsjednik vlade Andrej Plenković poručio sa 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški, kako je od prošle sjednice u prosincu ostvaren porast ugovaranja projekata od čak 1,23 milijarde kuna što je znak da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dobrim tempom naprijed.

"U dvije i pol godine mandata oformili smo okvir za prioritetnu politiku koji daje rezultate", kazao je Plenković u uvodnom izlaganju na početku sjednice.

Vlada je, naglasio je,u dosadašnjem mandatu na makroekonomskom planu ostvarila nekoliko značajnih ciljeva.

"Izašli smo iz procedure prekomjernog proračnuskog manjka odmah nakon usvajanja odluke o osnivanju Savjeta za Slavoniju, a prije par tjedana izašli smo iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a ubrzo zatim jedna od tri svjetske agencije za kreditni rejting vratila je Hrvatsku na razinu investicijskog kreditnog rejtinga čime smo ostvarili nekoliko naših programskih ciljeva i izbornih obećanja", naveo je Plenković.

Po njegovim riječima, vlada je u međuvremenu napravila i novu statističku klasifikaciju prostornih jedinica u RH čime je ispravljena nepravedna posebice prema slavonskom gospodarstvu. "Mislim da je ova klaisifkacija puno razboritija i korisnija za one koji žele investirati u ovaj dio Hrvatske", ocijenio je.

Vlada je, istaknuo je, u protekle dvije i pol godine odradila tri vala rušenja administrativnih barijera i isto toliko valova rasterećenja građana i gospodarstva.

Veliki pomaci za kvalitetniji rad poduzetnika ali i za građane

"Sve skupa to iznosi 8,5 milijardi kuna. To su veliki pomaci za kvalitetniji rad poduzetnika ali i za građane", naveo je Andrej Plenković rekavši kako je Hrvatska u dosadašnjem članstvu u EU iz EU proračuna povukla, 34,1 milijardi kuna, a u EU proračun uplatila 19,7 milijardi kuna stvorivši ukupan pozitivni višak od 14,4 milijardi kuna. "Tih 14,4 milijarde kuna je još jedan dokaz zašto je dobro i ključno da je Hrvatska članica EU", poručio je Andrej Plenković zahvalivši posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na suradnji s Svjetskom bankom.

Sjednici nazoče brojni ministri, članovi Savjeta, saborski zastupnici te predstavnici vlasti Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić, koji su se također obratili na početku sjednice Savjeta.

Nakon pozdravnih riječi Marušića i Grgića, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i glavna koordinatorica Savjeta Gabrijela Žalac predstavit će dosadašnje rezultate Projekta Slavonija. O aktiviranju državne imovine na području pet slavonskih županija govorit će ministar državne imovine Goran Marić, nakon čega će predstavnik Svjetske banke predstaviti izvješće na temu Strateške dijagnoze Slavonije, Baranje i Srijema i preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor.

Na sjednici su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar turizma Gari Cappelli te ostali članovi Savjeta.

Po završetku 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u 14,30 sati, bit će potpisani i uručeni ugovori za područje Slavonije, Baranje i Srijema, nakon čega su predviđene izjave za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:48