RASPRAVA U SABORU

PLENKOVIĆ NA UPIT GRMOJE 'Nema kupnje službenih automobila u ovakvoj krizi, ono što nije nužno bit će stavljeno sa strane'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

U saborskoj raspravi o paketu mjera za spas gospodarstva oporba je pozvala Vlada na snažnije i odlučnije mjere upozorivši kako su otpuštanja radnika već počela, te kako odgoda plaćanja nije rješenje.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je kako se poduzetnici žale da ove mjere nisu dobre ni dovoljne te da im ne trebaju odgode plaćanja nego oprost.

„Mi tražimo snažnije i odlučnije mjere. Spremni smo podržati i vaše mjere, ali predlažemo i da srežete potrošnju države. Ne može se dogoditi da vi kupujete 270 automobila u jeku ove krize, odustanite od toga i sav novac dajte u gospodarstvo”. poručio je Grmoja.

„Nema kupnje auta u ovakvoj krizi, ono što nije nužno bit će stavljeno sa strane”, odgovorio je Plenković.

Stjepan Čuraj (HNS) smatra da je umjesto na odgodu plaćanja trebao ići na moratorij kako kasnije ne bi sve rate došle na naplatu odjednom.

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić drži pak da će odgoda plaćanja samo povećati dug ljudi koji su trenutno spriječeni raditi.

Mladen Karlić (HDZ) zatražio je da se građanima kojima je isključena struja zbog neplaćanja privremeno ona uključi kako bi djeca mogla pratiti nastavu na televiziji.

„Može, zvat ćemo predsjednika uprave HEP-a i dat ćemo mu nalog da im u ovim okolnostima pusti struju i gotovo, nemamo druge”, rekao je Plenković.

Ivana Pernar (SIP) pozvao je da se smanje plaće svima u Saboru, kao i da premijer sam sebi smanji plaću. I on također smatra kako odgoda plaćanja obveza i doprinosa nije rješenje.

"Vi imate svoju logiku, mi imamo svoju logiku i svoje mjere. Što se tiče solidarnosti, poduzimat ćemo sve što je potrebno, vaša demagogija mi ne treba.”, odgovorio je premijer Pernaru.

Na opasku Mostovog Roberta Podolnjaka da se krše ustavna prava slobodnog kretanja, Plenković je rekao da se s pravnog stajališta slaže s time, ali da postoje prioriteti.

„Rim je odavde 45 minuta leta avionom, a tamo je umrlo već 2500 ljudi, a meni je kao predsjedniku Vlade najvažnije da građani žive tako da izbjegnemo smrt. Bez građana nema prava”, poručio je.

Odgovarajući na replike, Plenković je pohvalio reakcije stranaka, sindikata, poslodavaca i bankarskog sektora. Osim toga apelirao je na poslodavce da zadrže radnike naglasivši kako se mjere neće odnositi na one koji će otpuštati. „Zadržimo radnike. To je najvažnije", istaknuo je.

Kazao je i kako da smo uveli euro dobar dio probleme ne bi trebalo rješavati jer ne bi bilo razlika u tečajevima.

Ivan Šuker (HDZ) pohvalio je mjere kazavši da su fleksibilne i da će se mijenjati ovisno o situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:54