IZMJENA ZAKONA O LOKALNIM POREZIMA

PLENKOVIĆ NA VLADI POSLAO PORUKU EKSTREMNOJ DESNICI 'U kontekstu ploče iz Jasenovca postoje provokatori, koji žele unijeti razdor..'

 
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

NOVO 10:35 - Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je uvodnu riječ u kojoj se dotaknuo glavnih pitanja koja su proteklih dana zabrinjavala hrvatsku javnost. Komentirao je poplave koje su zadesile zadarsko područje, arbitražni spor sa Slovenijom i susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, ploču koja je premještena iz Jasenovca u Novsku, kurikularnu reformu, kao i odgodu poreza na nekretnine.

- Iz jedne katastrofalne požarne sezone, preko noći smo zamijenili skoro dva godišnja doba. Bili smo u Zadru, palo je više kiše u jednom danu nego u proteklih šest mjeseci. Velik broj šteta je nastao, siguran sam da će biti potrebno pomoći županiji. Ministar Butković se uvjerio sam u situaciju na terenu, treba se pomoći maksimalno. Dobro je što nismo imali ljudskih žrtava, zahvaljujem vojsci što je poslala amfibiju, gradi se pontonski most... S ministarstvom financija ćemo vidjeti kako pomoći saniranju šteta u zadarskoj županiji, izražavamo suosjećanje sa svim žrtvama - kazao je premijer pa prokomentirao sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka u vidu odnosa sa Slovenijom.

- Danas u 13 sati imat ćemo sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka da dogovorimo okvire za susret s Cerarom. Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom. Želimo pronaći rješenja koja će biti na tragu mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci. U dogovoru s Cerarom oko granica omogućili smo najbolju turističku sezonu koju smo dosad imali, i na tom tragu očekujemo i ovaj dijalog sa Slovenijom koja je država s kojom bi trebali imati najmanje problema i najviše bliskosti.

- Što se tiče spomen ploče koja je premještena iz Jasenovca u Novsku, riješili smo pitanje dijela neprihvatljivosti natpisa na ploči. Danas ćemo održati sjednicu Vijeća čija je zadaća da se što skorije formuliraju preporuke struke o znakovima totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili nedoumice u vezi tog pitanja i prva smo Vlada koja će se na ovaj način suočiti sa tim kako bi zatvorili ideološke podjele u društvu. U cijelom tom kontekstu postoji provokatori, koji žele unijeti određeni razdor u javnosti. Mislim na neke marginalne stranke koji su palile novine koje izdaju pripadnici srpske nacionalne manjine. Policija je podnijela kaznenu prijavu i takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati - kazao je Plenković, a potom se dotaknuo i kurikularne reforme.

- Ovim putem želim zahvaliti stručnom povjerenstvu koje je imalo zadaću dovršiti akcijski plan, zahvaljujem Dijani Vican i suradnicima koji su dovršili posao. Očekujemo da dokument krene u saborsku proceduru i procjenu financijskog učinka pred resorima. S obzirom da su se promijenile okolnosti, imamo novu ministricu, dogovorili smo se da ćemo pristupiti novom izboru ekspertne radne skupine. Napravit ćemo korak koji će otkloniti sve zlonamjerne medijske špekulacije. Želimo ostvariti konsenzus koji će pomiriti udaljena stajališta aktera koji su u ovaj proces uključeni. Pristupit ćemo ovom problemu na sveobuhvatan način i intenzivno se njime baviti. Ministrica Gabrijela Žalac u okviru proračunska sredstava osigurala je dodatna sredstva za poboljšanje materijalnih uvjeta u školama.

- Što se tiče poreza na nekretnine, dogovorili smo da ćemo poraditi na uklanjanju svih nedoumica i ovu tematiku ćemo regulirati kroz drugi zakon, zakon o komunalnom redarstvu. Očekujem da ćemo postići rezultat koji će biti na dobrobit svih. Ono što je bitno, poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018. kako je to trebalo biti - zaključio je premijer.

Na kraju je dodao kako su kretanja gospodarstva u prvih šest mjeseci pozitivna.

- Ostvarili smo proračunski višak, i to je u posljednjih 16-17 godina prvi puta - kazao je.

-------------------------------------

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala izmijeniti Zakon o lokalnim porezima kojima bi se, prema najavama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, odgodilo uvođenje poreza na nekretnine predviđeno za početak iduće godine.

Premijer je, naime, nedavno ocijenio kako hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine te najavio odgodu njegova uvođenja "za jedno dogledno vrijeme" kako bi se sve potrebne analize "i na neki način pomoglo jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija".

Premijer je napomenuo kako je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne područne samouprave. Istaknuo je i da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente, koja već postoji, a na način da to bude i pravednije i učinkovitije za porezno administriranje.

Odgodu je najavio i ministar financija, podsjetivši kako porez na nekretnine nije ni bio zamišljen kao novi porez, već kao sastavni dio cjelokupne porezne reforme kroz koju su hrvatsko gospodarstvo i građani rasterećeni za više od dvije milijarde kuna. Ponovio je i kako je namjera bila da to postane nenamjenski prihod gradova i općina, za razliku od sadašnje komunalne naknade koju je moguće koristiti samo za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

Odgovor na interpelaciju SDP-a

Na dnevnom redu sjednice Vlade, među ostalim, je i odgovor na interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjena u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "za dom spremni". Naime, Klub SDP-a je krajem travnja u saborsku proceduru uputio tu interpelaciju, a povod je bilo, kako navode, nedjelovanje Banskih dvora zbog spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je, kao dio grba udruge koja je postavila ploču, ispisan i taj pozdrav.

SDP-ovih 28 zastupnika traži od Hrvatskog sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Ploča je u Jasenovcu u kojem je u vrijeme NDH bio logor, postavljena u studenom prošle godine, a u međuvremenu je, prije tjedan dana premještena u Novsku.

SDP-ov Klub u interpelaciji podsjeća da je zbog te ploče pred saborskim Odborom za Ustav pokrenuta rasprava, koja je sredinom prosinca prošle godine rezultirala Zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vrijeđa sve žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

U međuvremenu, u ožujku ove godine, osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje Vladi treba dati preporuke za izradu zakonskog okvira kojim bi se reguliralo pitanje uporabe i isticanja obilježja, značenja i simbola nedemokratskih režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58