U ČETVRTAK VIŠE DETALJA

PLENKOVIĆ NAJAVIO IZMJENE ZAKONA O BLAGDANIMA 'Primjerenije će valorizirati sve ključne trenutke hrvatske samostalnosti'

 
Andrej Plenković
 Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da su izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima motivirane željom za većom prepoznatljivošću ključnih trenutaka prvih godina hrvatske samostalnosti među građanima te istaknuo da Vlada predlaže njihovu primjereniju valorizaciju.

Nakon Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne na Markovu trgu, Plenković je građanima čestitao Dan neovisnosti, poručivši da se u ovim trenutcima treba prisjetiti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, tadašnjeg državnog vodstva i hrvatskih branitelja.

"Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da gospodarski bude prosperitetnija, da socijalno bude osjetljiva i uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim građanima", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li danas posljednji dan da se 8. listopada obilježava kao blagdan, Plenković je odgovorio kako će Vladin prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima biti poznat u četvrtak.

Ocijenio je da je to cjelovito rješenje koje će, po mišljenju Vlade, primjerenije i preciznije valorizirati sve ključne trenutke u prvih nekoliko godina hrvatske samostalnosti, kojih je mnogo.

Istaknuo je da je jedan od motiva modifikacije tog zakona želja Vlade da ti datumi među građanima postanu prepoznatljivi i refleksni - da su u onim trenucima kada, zahvaljujući radnom i školskom ciklusu, imaju i veći afektivni odnos hrvatskoga naroda, ali i vrlo smislen trenutak za buduće generacije.

Plenković ističe kako se vidi znatna razlika s kojim je emocijama i oduševljenjem hrvatski narod 90-ih godina respektirao 30. svibnja, u odnosu na ove datume danas.

"Što bi rekli kolokvijalno, vidi se što se primilo, a što se malo slabije primilo pa stvari treba staviti na svoje mjesto", izjavio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07